Ένα μεγάλο κενό πρόωρης διάγνωσης φαίνεται πως υπάρχει στον εντοπισμό των κοριτσιών στο φάσμα του αυτισμού, δείχνουν νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Πώς όμως θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό το πόρισμα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κορίτσια ενδέχεται να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα που συνήθως σχετίζονται με τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Συνεπώς, υποδιαγιγνώσκονται και δε λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

«Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και εκτιμούν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού στηρίζονται σε έρευνες που βασίζονται σε άνδρες συμμετέχοντες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν την ίδια ικανότητα στον εντοπισμό των συμπτωμάτων στα κορίτσια» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ιωάννα Τσιργιώτη, από το Κολέγιο Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Flinders.

Χρησιμοποιώντας, όμως, εργαλεία, που έχουν σχεδιαστεί με βάση την ανδρική απεικόνιση, οι κλινικοί γιατροί έχουν περιορισμένη αντίληψη για το πώς μπορεί να εκφραστεί ο αυτισμός στα κορίτσια.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες διαγνωστικής αξιολόγησης, διασφαλίζοντας ότι είναι κατάλληλες γι’ αυτά» συμπληρώνει η δρ. Τσιργιώτη.

Συμπτώματα που περνούν στα «ψιλά»

Για να διερευνήσουν τις διαφορές ανάμεσα στις συμπεριφορές κοριτσιών και αγοριών, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα προφίλ 777 παιδιών, χρησιμοποιώντας δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα διαγνωστικά εργαλεία μέτρησης των χαρακτηριστικών της διαταραχής. Αυτά παρείχαν πληροφορίες για το πώς οι εκδηλώσεις της θα μπορούσαν να διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, τόσο στον τύπο των συμπτωμάτων όσο και στη σοβαρότητα, θα μπορούσαν να καταστήσουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων λιγότερο αναγνωρίσιμη από γονείς και δάσκαλους, αλλά και από κλινικούς γιατρούς που θεωρούνται υπεύθυνοι με την αξιολόγηση.

«Οι κλινικοί γιατροί συνήθως δυσκολεύονται περισσότερο να αξιολογήσουν τα κορίτσια επειδή οι δυσκολίες τους είναι συχνά πιο ανεπαίσθητες στο κοινωνικό περιβάλλον και δεν έχουν εμπιστοσύνη στα τρέχοντα εργαλεία και κριτήρια αξιολόγησης. Τα κορίτσια τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα σημάδια συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο φάσμα του αυτισμού. Εάν δεν υπάρχει όμως μια σαφή εικόνα, τα χαρακτηριστικά τους θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ως άγχος, ιδιορρυθμία ή ακόμη και ως φυσιολογική συμπεριφορά» επισημαίνει η δρ Τσιργιώτης.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής στο φάσμα αυτισμού απαιτεί μεγαλύτερη κατανόηση των μοναδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και ότι οι επαγγελματίες που αξιολογούν τις περιπτώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιο λεπτές ή εναλλακτικές εκφράσεις της, προσαρμόζοντας την αξιολόγησή τους σε όσα μαθαίνουμε για τον αυτισμό στα κορίτσια.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτισμός: Πόσο βοηθούν τα παιδιά οι πρώιμες παρεμβάσεις

Το παυσίπονο άγγιγμα που ηρεμεί τα παιδιά