Η ορθοδοντική δεν θα σας δώσει ξαφνικά περισσότερη αυτοπεποίθηση ακόμα κι αν σας «φτιάξει» ένα υπέροχο χαμόγελο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αυστραλοί ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο Orthodontics and Craniofacial Research.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 500 νέους ανθρώπους στην Αυστραλία ηλικίας 13 – 30 ετών. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών είχε φορέσει σιδεράκια μεταξύ του 1988 και του 2006.

Για να υπολογίσουν την επίδραση της ορθοδοντικής στην ευτυχία, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι άνθρωποι αντιμετώπισαν τις νέες ή δύσκολες προκλήσεις και εμπόδια της ζωής τους. Παρατήρησαν επίσης πόσο νοιάζονταν για την υγεία τους, πόση υποστήριξη έλαβαν από την οικογένεια και τους φίλους τους και τα επίπεδα αισιοδοξίας τους.

«Παρατηρήσαμε πως υπήρχε ένα μοτίβο υψηλότερου ψυχοκοινωνικού σκορ στους ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε κάποια ορθοδοντική θεραπεία, κάτι που σήμαινε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν σιδεράκια ήταν αρκετά πιο αισιόδοξοι από τους ανθρώπους που είχαν», δήλωσε η Esma Dogramaci, λέκτορας ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

«Εκείνοι που δεν είχαν φορέσει σιδεράκια παρουσίαζαν στραβά δόντια σε διάφορα επίπεδα, όπως ακριβώς και εκείνοι που είχαν σιδεράκια», δήλωσε η Δρ. Dogramaci.

«Αρκετοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως αν φορέσουν σιδεράκια θα αισθανθούν πιο καλά με τον εαυτό τους και θα τα καταφέρνουν καλύτερα ψυχοκοινωνικά αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε η Δρ. Dogramaci. «Αυτή η μελέτη επικυρώνει ότι οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχοκοινωνική λειτουργία των ενηλίκων είναι άλλοι και τα σιδεράκια στην νεανική ηλικία δεν είναι ένας από αυτούς», κατέληξε η ερευνήτρια.