Το μικρό σας μεγάλωσε και πριν από λίγες ημέρες πήγε για πρώτη φορά στο σχολείο με τα συναισθήματα της υπερηφάνειας να μπερδεύονται γλυκά με εκείνα της ανησυχίας. Θα προσαρμοστεί εύκολα; Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα σας δείχνει τον τρόπο για να κάνετε την ερώτηση κατάφαση!

Το παιδί μου ξεκινάει το σχολείο. Τι να προσέξω;

1. Ας έχω στο μυαλό μου ότι όπως η κάθε οικογένεια έτσι και η δική μου, διαθέτει σίγουρα ένα μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο να χειρίζεται τις νέες καταστάσεις και τις αλλαγές. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να δείξω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού μου και να προσπαθήσω να μην του μεταφέρω την αγωνία και την ανησυχία μου, το άγχος και το φόβο μου σχετικά με την προσαρμογή του.

2. Θα εξηγήσω στο παιδί μου ότι είναι αποδεκτό και επιτρεπτό να νιώθει διάφορα συναισθήματα για το ξεκίνημά του στο σχολείο, όπως άλλωστε νιώθουν και όλα τα άλλα παιδάκια που ξεκινούν και εκείνα τώρα μαζί του. Τα παιδάκια που θα γίνουν συμμαθητές και κάποια με τον καιρό θα γίνουν και καλοί του φίλοι.

Κορωνοϊός και επιστροφή στο σχολείο: Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να προσέχει

3. Θα του εξηγήσω και θα το διαβεβαιώσω πως όταν θα σχολάσει θα είμαι εκεί – τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, αν εργάζομαι και μπορώ να πάρω άδεια από την δουλειά μου – για να το πάρω. Αν εργάζομαι και δεν μπορώ να πάρω άδεια τις πρώτες μέρες του σχολείου του, θα το ενημερώσω για το ποιος θα το πάρει από το σχολείο και με ποιον θα μείνει μέχρι να επιστρέψω στο σπίτι.

4. Θα το διαβεβαιώσω επίσης πως όταν γυρίσουμε στο σπίτι, μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε το έχει απασχολήσει, ότι θα είμαι διαθέσιμη δηλαδή για να συζητήσουμε τις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετώπισε στη διάρκεια της ημέρας του αλλά και για το τι έκανε, πως πέρασε και τι κατάφερε.

5. Μην το συγκρίνω με τα αδελφάκια του ή με τα ξαδερφάκια του ή ακόμη και με τα γειτονόπουλα στην ικανότητα προσαρμογής του. Το κάθε παιδί χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση και υποστήριξη, καθώς διαθέτει ένα δικό του μοναδικό και ευαίσθητο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις. Αν έχει πάει παιδικό σταθμό, προνήπιο και νηπιαγωγείο, ήδη έχει μάθει να προσαρμόζεται σε κάποιο βαθμό. Έχει πάρει μία γεύση για το «πως είναι το σχολείο», αν και τώρα αλλάζουν πολλά… Θα αλλάξει σχολείο, κτήριο, δασκάλα, ακόμα και περιοχή σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χωριστεί από τους φίλους του, θα ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις που του προσδίδουν το σχετικό άγχος. Μην του φορτώσετε και το δικό σας!

 

Διαβάστε επίσης:

Να τι πρέπει να κάνετε για να πάρουν τα παιδιά καλούς βαθμούς στο σχολείο

Οι εξετάσεις και τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί πριν πάει σχολείο

Κορωνοϊός και επιστροφή στο σχολείο: Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να προσέχει