Ενδιαφέροντα ευρήματα κομίζει μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο EAPC Essentials 4 You, την επιστημονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), σχετικά με τα συμπτώματα του εμφράγματος σε άνδρες και γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Τα νέα στοιχεία έρχονται να φωτίσουν το ζήτημα σχετικά με τη φύση των συμπτωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα, τα «τυπικά» όπως χαρακτηρίζονται για τους άνδρες και «άτυπα» για τις γυναίκες, με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ Annemarijn de Boer του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, να καταλήγει πως παρά τις διαφορές, φαίνεται πως υπάρχουν και πολλές ομοιότητες στις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία κορυφαία συμπτώματα του εμφράγματος τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες είναι ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και η δύσπνοια.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία από τις ποιοτικές μελέτες των δύο τελευταίων δεκαετιών, 27 στο σύνολο, οι οποίες είχαν διερευνήσει λεπτομερώς τα συμπτώματα σε ασθενείς με διαγνωσμένο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (καρδιακή προσβολή ή ασταθή στηθάγχη), πέρα από τα τρία παραπάνω κοινά στα δύο φύλα συμπτώματα, η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών με το εν λόγω σύνδρομο, είχαν εμφανίσει πόνο στο στήθος, σε ποσοστά 79%  και 74% αντίστοιχα.

Συγκριτικά, οι γυναίκες εμφάνισαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες για πόνο στο μέσο της ωμοπλάτης, 64% περισσότερες πιθανότητες για ναυτία ή έμετο και αυξημένες πιθανότητες κατά 34% για δύσπνοια. Μολονότι ο πόνος στο στήθος και η εφίδρωση αποτέλεσαν κυρίαρχα συμπτώματα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, σημειώθηκαν σπανιότερα στις γυναίκες, με 30% λιγότερες περιπτώσεις πόνου στο στήθος σε σχέση με τους άνδρες και 26% λιγότερες πιθανότητες εφίδρωσης.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν κάποιες διαφορές στα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, ανέδειξε όμως την ανάγκη για άμεση απεύθυνηση στις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ύποπτων για έμφραγμα συμπτωμάτων, ανεξαρτήτως φύλου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν πως η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας καρδιακής προσβολής.

 

Διαβάστε ακόμη:

Έμφραγμα: Κατά 27% αυξάνεται ο κίνδυνος όταν χάνει η ομάδα μας

Έμφραγμα: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο