Εδώ και αρκετά χρόνια, οι λάτρεις του κάρι αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ωστόσο η ενεργή ένωσή του, η κουρκουμίνη, έχει απογοητεύσει κατ’επανάληψη τους επιστήμονες που επιδιώκουν να επαληθεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς σε κλινικές μελέτες.

Η αποτυχία του σώματος να απορροφήσει εύκολα την κουρκουμίνη είναι το «αγκάθι» των ερευνητών του ιατρικού κλάδου που αναζητούν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, του Καναδά και της Αμερικής έδειξαν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Drug Delivery and Translational Research (Part 1 & 2) ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω μικροσκοπικών νανοσωματιδίων.

Ο Sanjay Garg, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλία και η διεθνής επιστημονική ομάδα του ανέπτυξαν μια νανο-φόρμουλα που αλλάζει τη συμπεριφορά της κουρκουμίνης ώστε να αυξηθεί η από το στόματος βιο-διαθεσιμότητά της κατά 117%.

Οι ερευνητές έδειξαν σε δοκιμές με πειραματόζωα ότι τα νανοσωματίδια που περιέχουν κουρκουμίνη όχι μόνο αποτρέπουν τη γνωστική εξασθένιση, αλλά αναστρέφουν και την ήδη υπάρχουσα βλάβη, εύρημα που ανοίγει το δρόμο για κλινικές δοκιμές ανάπτυξής τους για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση που καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, παθολογικούς παράγοντες-κλειδιά για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ επίσης συμβάλλει στην απομάκρυνση των πλακών του β-αμυλοειδούς που εντοπίζονται στους πάσχοντες από τη νόσο», εξηγεί ο Δρ. Xin-Fu Zhou, νευροεπιστήμονας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ίδια μέθοδος μεταφοράς της κουρκουμίνης στον οργανισμό εξετάζεται τώρα για να δείξει ότι η ένωση μπορεί, επιπλέον, να αποτρέψει τη διάδοση του έρπη των γεννητικών οργάνων.

«Για τη θεραπεία του έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV-2) είναι απαραίτητη μια μορφή της κουρκουμίνης που απορροφάται καλύτερα, γι’αυτό και πρέπει να ενσωματωθεί σε μία νανο-φόρμουλα. Η κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων, να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και να καταστήσει τον οργανισμό λιγότερο ευάλωτο στον HIV και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», αναφέρει ο Δρ. Garg.

Σημειώνεται ότι, βιολογικά, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον έρπη των γεννητικών οργάνων, καθώς οι βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό βλάπτουν το φράγμα της βλεννογόνου. Η κουρκουμίνη, ωστόσο, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη γεννητική φλεγμονή και να ελέγξει τη λοίμωξη από τον HSV-2, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και στην πρόληψη της λοίμωξης από HIV.