Η λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της κύησης δεν φαίνεται να επηρεάζει το μελλοντικό σωματικό βάρος του παιδιού.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που η λήψη των αντιβιοτικών γίνεται κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας;

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Obesity υποστηρίζει ότι τα παιδιά που έχουν λάβει αντιβιοτικά σε βρεφική ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Επιστημονική ομάδα του Διασυνδεδεμένου Νοσοκομείου Ιατρικού Πανεπιστημίου Southwest στην Κίνα, με επικεφαλής τον  Yong Xu, ερεύνησαν τις ιατρικές βάσεις ιατρικών δεδομένων PubMed, Embase, και Cochrane Library για να εντοπίσουν μελέτες που εστίαζαν στη σχέση έκθεσης στα αντιβιοτικά κατά την κύηση και τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία σε βρεφική και παιδική ηλικία.

Εντοπίστηκαν λοιπόν 23 έρευνες που πληρούσαν τα κριτήρια και αφορούσαν συνολικά  1.253.035 άτομα. Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι η προγεννητική έκθεση στα αντιβιοτικά δεν σχετιζόταν άμεσα με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία σε παιδική ηλικία. Όμως δεν ίσχυε το ίδιο για τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία για την υποομάδα των ατόμων που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικούς παράγοντες κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Επίσης, αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και περιττών κιλών παρατηρήθηκε σε όσους είχαν πάρει αντιβιοτικά κατά την παιδική ηλικία.

«Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται με περισσότερη προσοχή στα παιδιά απ’ ότι στις εγκύους», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Yong Xu.