Σε ένα κόσμο όπου τα smartphones έχουν κατακλύσει κάθε μορφή επικοινωνίας και κάθε στιγμή της καθημερινότητας ενός ανθρώπου, η ανάπτυξη εθιστικών συμπεριφορών απέναντι στις συσκευές αυτές γίνεται ολοένα και πιο απειλητική.

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για ένα ψυχολογικό ζήτημα, μια νέα μελέτη, όμως, υποδεικνύει ότι αυτή η συνεχής χρήση επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με τις άλλους εθισμούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Addictive Behaviors, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστές ως «γκρίζα ύλη» παρουσίασαν αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα στους ανθρώπους που ήταν εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γκρίζα ύλη ελέγχει τα συναισθήματα, την ομιλία, την όραση, την ακοή, τη μνήμη και τον αυτοέλεγχο ενός ατόμου, με προηγούμενες μελέτες να έχουν αναφέρει παρόμοιες εγκεφαλικές τροποποιήσεις σε αυτούς τους τομείς λόγω της χρήσης ναρκωτικών.

«Δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης και της αυξανόμενης δημοτικότητας των smartphones, η παρούσα μελέτη αμφισβητεί τη μη επικινδυνότητά τους, τουλάχιστον σε άτομα που ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών που σχετίζονται με αυτά», σχολιάζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Στοιχεία της μελέτης αναφέρουν πως στις ΗΠΑ πάνω από το 24% των παιδιών 8-12 ετών και το 67% των εφήβων έχουν το δικό τους smartphone, με τους πιο νεαρούς εφήβους να κάνουν χρήση έξι ωρών ημερησίως κατά μέσο όρο για διασκέδαση. Αντίστοιχα, ο μέσος Αμερικανός περνά περίπου τέσσερις ώρες κάθε μέρα στο κινητό του τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές εταιρείες όπως η Apple και η Android, έχουν δημιουργήσει στοιχεία που βοηθούν τους χρήστες να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη του κινητού τους, ενώ άλλες εφαρμογές βοηθούν τους εθισμένους στα smartphone να μπλοκάρουν την πρόσβασή τους σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες.