Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neurology.

Η ομάδα των ερευνητών από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου παρακολούθησαν 2,313 ανθρώπους (1,275 άνδρες και 1,038 γυναίκες) επί πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαπίστωσαν ότι 20% των γυναικών υπέφεραν από σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή, συγκριτικά με το 10% των ανδρών. Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν διαφορετικά μοτίβα όσον αφορά την εξέλιξη της καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς επίσης και ότι τα αυξανόμενα συμπτώματα της κατάθλιψης μακροχρόνια συσχετίζονταν με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Επιπρόσθετα παρατήρησαν ότι τα αρχικά μέτριας έντασης συμπτώματα στους άνδρες έτειναν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

«Παρότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ακριβώς η κατάθλιψη είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες, ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αυτοπροσδιορίζονται βάσει των κοινωνικών τους συναναστροφών, οπότε είναι πιο ευαίσθητες σε ότι συνιστά πρόκληση στη διατήρησή τους» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Salma Ayis και συμπληρώνει: «Ακόμη, καθώς οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες είναι και πιο εκτεθειμένες στην μοναξιά, την κακή φυσική κατάσταση και την απώλεια στήριξης των κοντινών τους προσώπων, παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη».

Σύμφωνα με την ερευνήτρια αυτό που είναι κοινό και στα δυο φύλα είναι η σημαντική μείωση των ποσοστών επιβίωσης, καθώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης αυξάνονται. Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα έχουν καλύτερη μακροχρόνια θεραπεία, εφόσον παρακολουθούνται για την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης.