Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Kimmel του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανέπτυξαν ένα αιματολογικό τεστ που μπορεί να προβλέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του στομάχου στους ασθενείς μετά από επέμβαση.

Σύμφωνα με την ανακάλυψη αυτή, όπως περιγράφεται στη σχετική δημοσίευση στο Nature Communications, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 50 ασθενών με καρκίνο του στομάχου, οι οποίοι συμμετείχαν στη τρίτη φάση της δοκιμής CRITICS, μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης με αντικείμενο τη χορήγηση χημειοθεραπείας κατά την περίοδο της εγχείρησης.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν ενδελεχή μελέτη ακολουθίας τόσο του ελεύθερου από κυκλοφορούντα κύτταρα DNA (cfDNA) όσο και των λευκών αιμοσφαιρίων και τα εξέτασαν για μεταλλάξεις. Η ακόλουθη αφαίρεση των πληροφοριών των λευκών αιμοσφαιρίων από το cfDNA ανέδειξε δεδομένα που οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν για να προβλέψουν την επανεμφάνιση του καρκίνου εντός εννέα εβδομάδων μετά την προεγχειρητική θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση.

«Πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη για να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να προβλέψουμε την επανεμφάνιση του καρκίνου του στομάχου με μη επεμβατικές υγρές βιοψίες. Με αυτή την ενδελεχή προσέγγιση, βρήκαμε έναν εντυπωσιακά ακριβή τρόπο πρόβλεψης της επιτυχίας ή μη της θεραπείας», αναφέρει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ογκολογίας και παθολογίας και διευθυντής του προγράμματος γενετικής και επιγενετικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Kimmel, Δρ. Victor Velcusescu.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Δρ. Alessandro Leal τόνισε: «Οι ασθενείς που δεν είχαν μεταλλάξεις στο αίμα μετά την εγχείρηση θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, ενώ όσοι είχαν μεταλλάξεις συνήθως εκδήλωναν εκ νέου καρκίνο. Εμείς καταφέραμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα του κάθε ασθενούς μέσω των εξετάσεων αίματος σχεδόν εννέα μήνες νωρίτερα από ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε μέσω της κλινικής αξιολόγησης».