Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μichigan έδειξε πως ο τρόπος που ο εγκέφαλος των εφήβων ανταποκρίνεται στα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα, μαρτυρά τι θα φάνε το βράδυ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 171 έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών, οι οποίοι εκτέθηκαν σε διαφημίσεις junk food όπως cheeseburgers και πατάτες τηγανητές, υγιεινά πιάτα με σαλάτες και σάντουιτς κοτόπουλου στη σχάρα, και τέλος σε διαφημίσεις με άλλο περιεχόμενο χωρίς φαγητό. Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις καταγράφηκαν με την τεχνική της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (FMRI). Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώνουν τα τρόφιμα που εμφανίζονταν στις διαφημίσεις σε ένα προσομοιωμένο εστιατόριο πρόχειρου φαγητού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, οι έφηβοι που είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου κατά την προβολή διαφημίσεων ταχυφαγείων με ανθυγιεινά τρόφιμα – όπως cheeseburgers και milkshakes – κατανάλωσαν περισσότερο γρήγορο φαγητό στο προσομοιωμένο κατάστημα ταχείας εστίασης.

Παραδόξως, έφηβοι με αυξημένες αντιδράσεις στο κέντρο ανταμοιβής, τη μνήμη και την επιλεκτική προσοχή (visual attention) σε διαφημίσεις για πιο υγιεινά τρόφιμα – όπως σαλάτες και smoothies – από ταχυφαγεία, έδειξαν την ίδια προτίμηση για κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Το πόρισμα της νέας έρευνας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ευρημάτων που έχουν συνδέσει την άνοδο της παχυσαρκίας με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις καταστημάτων ταχείας εστίασης.

Όπως τονίζει η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας, η δύναμη που έχει η τηλεόραση να δρα στις συνειδήσεις των εφήβων κατά τέτοιο τρόπο, ουσιαστικά τους αφοπλίζει και τους καθιστά ανίκανους να αντιμετωπίσουν την προώθηση του γρήγορου φαγητού.

Επιπλέον, υπογραμμίζει η αύξηση της προβολής περισσότερων διαφημιστικών μηνυμάτων για υγιεινά τρόφιμα δεν βοηθά την κατάσταση. Μόνο η συνολική μείωση διαφημίσεων φαγητού θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των εφήβων, οι οποίοι αποτελούν τον βασικό στόχο της βιομηχανίας τροφίμων.

Κάποια σημαντικά ευρήματα:

  • Εντονότερη ενεργοποίηση στην περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου οδήγησε σε μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση τροφής.
  • Οι διαφημίσεις υγιεινής διατροφής από ταχυφαγεία είναι απίθανο να ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.
  • Οι έφηβοι που έδειξαν μικρότερη ενεργοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιλεκτική προσοχή  σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού επέλεξαν πιο υγιεινά πιάτα.