Ακόμα και μια δόση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη που μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση καρκίνου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο JAMA Network Open.

Πρόκειται για μελέτη του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας που τεκμηριώνει ότι μια δόση του εμβολίου είναι εξίσου αποτελεσματική με τις συνιστώμενες βάσει κατευθυντήριων οδηγιών 2-3 δόσεις.

Ωστόσο, ο συγγραφέας της μελέτης Ashish A. Deshmukh, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο σπεύδει να σημειώσει ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βασιζόμαστε σε μια δόση για την πλήρη προστασία των ανθρώπων από τον ιό HPV».

Ο HPV ως γνωστόν θεωρείται ένοχος για πάνω από το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκίνων του πρωκτού, το 60% και άνω των καρκίνων του πέους και περίπου το 70% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Deshmukh, «παγκοσμίως λιγότερο από το 10% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο έναντι του ιού HPV. Είναι μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας όλα τα κορίτσια και τα αγόρια να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ενώ η πλειοψηφία των εφήβων δύσκολα ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό σχήμα τόσο λόγω έλλειψης υποδομών όσο και λανθασμένων αντιλήψεων. Αν όμως οι μελέτες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κλινικό όφελος και από τη μια δόση του εμβολίου, τότε η στρατηγική της μιας δόσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, παγκοσμίως».

Στη μελέτη οι συμμετέχουσες ήταν αποκλειστικά γυναίκες. Βάσει των συστάσεων του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τα κορίτσια και αγόρια πρέπει να κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου ξεκινώντας πριν την ηλικία των 15 ετών ή τρεις δόσεις αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει μετά την ηλικία των 16 ετών.

Η νέα γενιά εμβολίων κατά του ιού HPV παρέχουν σχεδόν 90% προστασία από τα καρκινογόνα στελέχη.

«Αν μια δόση του εμβολίου είναι εξίσου αποτελεσματική με τις 2 ή 3 και αυτό αποδειχθεί και σε κλινικές μελέτες, τότε θα απλοποιηθεί το εμβολιαστικό σχήμα και έτσι θα βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kalyani Sonawane, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.