Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Ιατρικό Κολέγιο Baylor ανέπτυξαν μια προεγχειρητική εξέταση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα που είναι ταχύτερη και πιο ακριβής κατά σχεδόν 2/3 από τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή οι γιατροί.

Αν και απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά, το νέα μεταβολικό τεστ θυρεοειδούς είναι πολλά υποσχόμενο για την πρόληψη χιλιάδων περιττών εγχειρήσεων αφαίρεσης θυρεοειδούς κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Αν μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους από το να υποστούν μια εγχείρηση που δε χρειάζονται και τους προσφέρουμε με πιο ακριβή διάγνωση, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη θεραπεία για τους ασθενείς και να μειώσουμε το κόστος για το σύστημα υγείας», σημειώνει η Livia S. Eberlin, επίκουρη καθηγήτρια Χημείας και Διαγνωστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ερευνήτρια στη μελέτη.

Η υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, η αναρρόφηση δια λεπτής βελόνης (FNA), δεν προσφέρει ακριβή αποτελέσματα για σχεδόν μία στις πέντε περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον γενετικά τεστ που επίσης μπορεί να παράγουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Δεδομένης της αβεβαιότητας αυτής, οι γιατροί συχνά συνιστούν την αφαίρεση τμήματος ή του συνόλου του θυρεοειδούς. Χιλιάδες ασθενείς, λοιπόν, μπαίνουν στη διαδικασία της εγχείρησης μόνο και μόνο για να μάθουν αργότερα ότι ήταν περιττή.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που λέγεται απεικόνιση φασματομετρίας μάζας, το νέο μεταβολικό τεστ θυρεοειδούς εντοπίζει τους μεταβολίτες που παράγονται από καρκινικά κύτταρα, οι οποίοι δρουν σαν ένα είδος διαγνωστικού αποτυπώματος. Οι ερευνητές εργάστηκαν για περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να αναγνωρίσουν αυτά τα διαγνωστικά μεταβολικά αποτυπώματα, χρησιμοποιώντας ιστό 178 ασθενών πριν ξεκινήσουν την πιλοτική κλινική μελέτη τους. Κατά τη διάρκεια αυτής, εξετάστηκαν 68 νέοι ασθενείς, το 1/3 των οποίων είχαν λάβει ασαφή αποτελέσματα από το FNA. Το νέο μεταβολικό τεστ θυρεοειδούς παρουσίασε μόνο ένα ψευδώς θετικό στις 10 περιπτώσεις και θα μπορούσε να είχε αποτρέψει άλλους 17 ασθενείς της μελέτης από περιττές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο James Suliburk, ένας εκ των ερευνητών της μελέτης και επικεφαλής Ενδοκρινολογίας στο Κολέγιο Baylor, συνέλεγε βιοψίες FNA από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη και εφάρμοσε την τεχνολογία σε μια πιλοτική δοκιμή για να αποδείξει την ακρίβεια του νέου τεστ.

«Με αυτή την εξέταση νέας γενιάς, μπορούμε να προσφέρουμε ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς σε σχέση με την τρέχουσα μέθοδο που χρειάζεται από τρεις έως και 30 μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Suliburk.

Η ομάδα τώρα προετοιμάζεται για μια διετή μελέτη επαλήθευσης στο FNA περίπου 1.000 ασθενών και, αν τα υπάρχοντα αποτελέσματα διατηρηθούν, ευελπιστούν ότι η τεχνολογία θα μεταφερθεί σε κλινική βάση ως ένα διαγνωστικό εργαλείο ρουτίνας.