Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Surrey ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο πράσινο τσάι μπορεί να εξαλείψει την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Journal of Medical Microbiology, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα του αντιβιοτικού αζτρεονάμη που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλεί το βακτηριακό παθογόνο Ψευδομονάδα η αεριογόνος.

Η συγκεκριμένη ψευδομονάδα σχετίζεται με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και του αίματος και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανθεκτική σε πολλά αντιβιοτικά. Για την αντιμετώπισή της οι γιατροί επιλέγουν την χορήγηση συνδυασμού αντιβιοτικών.

Αλλά, οι λοιμώξεις γενικότερα έχουν γίνει δύσκολες στην αντιμετώπιση αφού παρατηρείται διαρκώς μεγαλύτερη αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Για την αξιολόγηση της συνέχειας της επιγαλλοκατεχίνης και της αζτρεονάμης, οι ερευνητές έκαναν in vitro τεστ ώστε να δουν πως αλληλεπιδρούν με την αεριογόνο ψευδομονάδα, μεμονωμένα και σε συνδυασμό. Τελικά, παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός ήταν σημαντικά αποτελεσματικότερος στη μείωση της δραστηριότητας του παθογόνου βακτηρίου, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χορήγηση EGCG και αζτρεονάμης.

Η συνεργατική δράση επιβεβαιώθηκε και σε in vivo τεστ στο ζωικό μοντέλο Galleria mellonella (κοινώς γνωστό ως πεταλουδίτσα της νύχτας) με τα ποσοστά επιβίωσης να είναι σημαντικά υψηλότερα στα πειραματόζωα που είχαν πάρει συνδυαστικά EGCG και αζτρεονάμη, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χορήγηση των δύο ουσιών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ελάχιστη έως καθόλου τοξικότητα στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που εκτέθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία αλλά και στο πειραματικό μοντέλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην αεριογόνος ψευδομονάδα, η EGCG μπορεί να προάγει την απορρόφηση της αζτρεονάμης αυξάνοντας τη διαπερατότητα της στο βακτήριο. Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός δράσης είναι η παρέμβαση της EGCG σε μια βιοχημική οδό που συνδέεται με την ευαισθησία έναντι των αντιβιοτικών.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jonathan Betts, «η αντίσταση στα αντιβιτοικά είναι μια σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, η επιτυχία της οποιασδήποτε θεραπείας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα αντιβιοτικά και φυσικά συστατικά, όπως η επιγαλλοκατεχίνη συνδυαστικά με τα εγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορεί να είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους».