Τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λιμερικ στην Ιρλανδία.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδα που προκαλεί έντονο πόνο  λόγω της συσσώρευσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Επηρεάζει σχεδόν το 2,5% του ενήλικου πληθυσμού και προκαλεί σημαντικό πόνο και αναπηρία λόγω των επιπτώσεων που έχει στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά. Θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στη ροή του αίματος είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή τόσο των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας όσο και της μακροχρόνιας βλάβης που προκαλεί στους αρθρώσεις, ωστόσο σήμερα παραμένει ελλιπώς αντιμετωπιζόμενη.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του BMJ Open, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς μελέτες μέχρι σήμερα σε δείγμα 620.000 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και νεφρική ανεπάρκεια, συγκριτικά με τους υγιείς.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, παλαιότερα γνωστή ως ποδάγρα, ήταν πιθανότερο να υποστούν μεσοπρόθεσμα επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, αλλά και εμμένουσα εξασθένηση της λειτουργίας κατά 10% από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου σε δείγμα 68.897 ατόμων με ουρική αρθρίτιδα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 3,7 χρόνια και τους συνέκριναν με 554.964 χωρίς αρθρίτιδα.

«Αν και από πάντα ήταν γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό κάνουν κακό στα νεφρά και οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, μας εξέπληξε το μέγεθος του κινδύνου που θέτει η νόσος στους συγκεκριμένους ασθενείς», λέει ο καθηγητής Austin Stack, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η προχωρημένη νεφρική νόσος ορίστηκε βάσει: ανάγκης αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρού, ανεπαρκούς νεφρικής λειτουργίας κατά 10% από το φυσιολογικό, διπλασιασμού της κρεατινίνης ορού και θανάτου σχετικού με την χρόνια νεφρική νόσο.

«Διαπιστώσαμε τελικά ότι οι ασθενείς που είχαν ουρική αρθρίτιδα είχαν 29% αυξημένο κίνδυνο προχωρημένου σταδίου νεφρικής νόσου, συγκριτικά με τους υγιείς. Και όταν εστιάσαμε στον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και ανάγκης αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρού, παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς είχαν πάνω από 200% μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας», συμπληρώνει ο Δρ. Stack.