Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί η πολλαπλή σκλήρυνση, αποφαίνεται νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Brain.

Πρόκειται για έρευνα που έγινε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου σε δείγμα 164 ατόμων με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (clinically isolated syndrome – CIS) για 15 χρόνια. Το εν λόγω σύνδρομο προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πολλαπλής σκλήρυνσης και συχνά οι ασθενείς τελικά διαγιγνώσκονται με τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI), τρεις μήνες μετά την διάγνωση του κλινικά μεμονωμένου συνδρόμου. Οι ερευνητές εντόπισαν αλλοιώσεις στους εγκεφάλους και την σπονδυλική στήλη των ασθενών, γεγονός που συντελούσε σε τετραπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Συγκεκριμένα, 15 χρόνια μετά η νόσος είχε εξελιχθεί και η σωματική αναπηρία είχε εδραιωθεί. Περίπου 119 ασθενείς είχαν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση και 25 είχαν δευτεροπαθώς προϊούσα ΠΣ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι 58 ασθενείς με μη φυσιολογική MRI σπονδυλικής στήλης εκδήλωσαν Πολλαπλή Σκλήρυνση, συγκριτικά με 62 (58%) των πασχόντων από ΠΣ που είχαν φυσιολογική MRI. Επίσης 111 (89%) με μη φυσιολογική ΜRI εγκεφάλου τελικά εκδήλωσαν ΠΣ συγκριτικά με οκτώ (21%) που είχαν φυσιολογική MRI.

Η ιστολογική βλάβη στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη επίσης σχετίστηκε με χειρότερο σκορ στην Κλίμακα Αξιολόγησης Αναπηρίας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η MRI είναι μια πολύτιμη εξέταση που μπορεί να συντελέσει σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς. «Ξέρουμε ήδη ότι η MRI χρησιμοποιείται στη διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αλλά και στην αξιολόγηση της εξέλιξής της. Και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εξετάσεις που είναι διαθέσιμες σε όλους τους κλινικούς γιατρούς μπορούν να συμβάλλουν στην εύστοχη μακροπρόθεσμη πρόγνωση της νόσου», εξηγεί ο Δρ. Wallace Brownlee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημο μητρώο καταγραφής των ασθενών, εκτιμάται ότι από πολλαπλή σκλήρυνση πάσχουν περίπου 14.000 άτομα. Η νόσος είναι προς το παρόν ανίατη, αλλά οι 13 εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την μείωση των υποτροπών.

Δυστυχώς προς το παρόν δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ασφάλεια και η εξέλιξη της νόσου, καθώς πρόκειται για μια εξατομικευμένη πολυπρόσωπη πάθηση.

Έτσι οι ερευνητές ανά τον κόσμο αναζητούν ισχυρούς δείκτες που να τους επιτρέπουν να επιλέξουν τα βέλτιστα θεραπευτικά σχήματα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.