Παρότι οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη και αντίστοιχα τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής κατά περίπου 25% έως 35%, ιδίως σε άτομα υψηλού κινδύνου, δεν είναι όλοι δεκτικοί στη λήψη τους.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Χάρβαρντ, ένα στα πέντε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη αρνείται να λάβει ένα συνιστώμενο φάρμακο στατίνης, το πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και οικονομικό φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, και διήρκεσε 19 χρόνια, περιελάμβανε περισσότερα από 24.000 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν καρδιακή νόσο, αγγειακή νόσο, διαβήτη ή υπέρταση. Συνολικά, περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που τους συστήθηκε να πάρουν στατίνες άρχισαν τελικά να τις παίρνουν. Ωστόσο, το άλλο ένα τρίτο δεν το έκανε ποτέ.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να μην αρχίσουν ποτέ να παίρνουν στατίνη.

Η μελέτη εν τέλει διαπίστωσε επίσης ότι τα επιβλαβή επίπεδα της LDL χοληστερόλης ήταν υψηλότερα σε άτομα που αρνήθηκαν να λάβουν στατίνες, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχεδιάζουν πρόσθετες μελέτες, έτσι ώστε να κατανοήσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την άρνηση λήψης στατίνης.

Μια άλλη μελέτη, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτή τη διστακτικότητα της λήψης των στατίνων, συμπέρανε ότι η χρήση των social media και της παραπληροφόρησης έπαιζε κάποιο ρόλο σε αυτή την άρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Στατίνες και μυικοί πόνοι: Οι κατάλληλες ασκήσεις που βοηθούν

Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά