Καθώς μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων αναμένεται να προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα των Ογκολόγων, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο θέτουν μια καθοριστική παράμετρο για την αποτελεσματικότερη χρήση τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υπογραμμίζουν την σημασία της συνεκτίμησης του σωματικού βάρους του ασθενή αλλά και της κατάστασης του ήπατος του, πριν τους συνταγογραφήσουν αναστολείς PI3K.

Τα εν λόγω φάρμακα μειώνουν την ενεργοποίηση ενός μονοπατιού που συνήθως χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Αλλά στο ζωικό μοντέλο που έκαναν τα πειράματα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια που είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά οι αναστολείς PI3K ενδεχομένως να προκαλούσαν αύξηση του αριθμού των προκαρκινικών αλλοιώσεων στο πάγκρεας.

«Ξέρουμε πως αν μπλοκάρουμε αυτό το μονοπάτι τα καρκινικά κύτταρα θα πεθάνουν και οι αλλοιώσεις θα συρρικνωθούν. Αλλά στα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκδηλώσουν καρκίνου του παγκρέατος και είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά, η αναστολή του PI3K οδήγησε στην εκδήλωση περισσότερων παγκρεατικών αλλοιώσεων από τα ίδιου τύπου ποντίκια που έκαναν ισορροπημένη διατροφή», εξηγεί ο Δρ. Paul Grippo, επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Και συμπληρώνει πως «φαίνεται ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν κατέστρεψε μόνο το προστατευτικό αποτέλεσμα της εξουδετέρωσης του PI3K, αλλά ενθάρρυνε πραγματικά τον σχηματισμό περισσοτέρων προκαρκινικών αλλοιώσεων».

Ο Δρ. Grippo ανησυχεί λοιπόν μήπως οι γιατροί που συνταγογραφούν αναστολείς PI3K μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος. «Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξατομικεύουν ή να ακολουθούν μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας όταν χορηγούν αναστολείς PI3K και εν μέρει η απόφασή τους να βασίζεται στο βάρος των ασθενών τους», καταλήγει.