Ένας πλήρης και καλός ύπνος πριν από οποιονδήποτε εμβολιασμό μπορεί να διασφαλίσει ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας που δημοσιεύτηκε στο Current BiologyΌπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα φωτίζουν έναν τρόπο παρέμβασης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία από επτά έρευνες σχετικά με τις ιογενείς λοιμώξεις της γρίπης και της ηπατίτιδας Α και Β, συγκρίνοντας την απόκριση αντισωμάτων σε όσους είχαν κοιμηθεί επαρκώς, μεταξύ 7 και ωρών δηλαδή, και σε όσους είχαν κοιμηθεί λιγότερες από 6 ώρες. Το έλλειμμα στην ανοσολογική απόκριση προσδιορίστηκε από την εξασθένιση των αντισωμάτων μετά από δύο μήνες.

Οι ευάλωτες ομάδες

«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει αλλά μπορεί και να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η επικεφαλής συγγραφέας Eve Van Cauter, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, επικαλούμενη τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της COVID-19, με τους άνδρες, τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ή παχυσαρκία να προστατεύονται λιγότερο συγκριτικά με τις γυναίκες και άτομα χωρίς τις προαναφερθείσες καταστάσεις αντίστοιχα. «Πρόκειται για παράγοντες που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει, μπορεί όμως να τροποποιήσει τις συνήθεις του ύπνου» συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι:

  • ο κακός ύπνος εξασθενίζει τα αντισώματα στους ενήλικες μεταξύ 18 και 60 ετών περισσότερο από ό,τι στα άτομα άνω των 65 ετών, όχι απρόσμενα για τους ερευνητές αφού οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο ούτως ή άλλως, γεγονός που περιορίζει πιθανώς τον αντίκτυπο στην υγεία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
  • το παραπάνω εύρημα επαναλήφθηκε στις μελέτες που η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου εκτιμήθηκε με ειδικά ρολόγια χειρός-ιχνηλάτες που ανιχνεύουν την κίνηση, σε εργαστήρια ύπνου και με αυτοαναφερόμενες εκτιμήσεις
  • η επίδραση ήταν ισχυρότερη στις μελέτες που χρησιμοποιούσαν αντικειμενικές μετρήσεις του ύπνου συγκριτικά με υποκειμενικές αναφορές καθώς δεν είναι εύκολο οι συμμετέχοντες να υπολογίσουν τον χρόνο που κοιμούνται.

Γιατί όχι οι γυναίκες 

Η διάρκεια του ύπνου δεν φάνηκε να επιδρά το ίδιο στις γυναίκες, με την Δρ Karine Spiegel από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής να εξηγεί ότι ανοσολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Στις γυναίκες η ανοσία επηρεάζεται από τον μηνιαίο κύκλο, τη χρήση αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, ωστόσο καμία από τις μελέτες που συνοψίσαμε δεν περιελάμβανε στοιχεία για τα επίπεδα των ορμονών του φύλου. Πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ποιες ημέρες κοντά στον εμβολιασμό είναι σημαντικότερες και πόσος ακριβώς ύπνος χρειάζεται ώστε να μπορούμε να δώσουμε οδηγίες στους ανθρώπους. Θα εμβολιάσουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια και αυτή είναι μια πτυχή που μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της προστασίας».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να κλείσετε ραντεβού

Ύπνος: Κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα. Πώς το πετυχαίνουν;

Κορωνοϊός: Ετοιμάζεστε να κάνετε το εμβόλιο; Τι να προσέξετε πριν και μετά τον εμβολιασμό