Εάν τρέμετε τον τροχό του οδοντιάτρου, με αποτέλεσμα να αραιώνετε τις φορές που κάθεστε στην καρέκλα του, τότε έχετε στο νου σας ότι ενδεχομένως να σας περιμένει μελλοντικά κάποιος… μεγαλύτερος πόνος και μάλιστα εκτός της  στοματικής κοιλότητας.

Νεότερη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Rice, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, διαπίστωσε ότι η τακτική φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα θα μπορούσε να αποτρέψει τους χρόνιους πόνους στις αρθρώσεις.

Μια παρατήρηση της βιολόγου του Πανεπιστημίου Rice, δρ. Vicky Yao, οδήγησε στα πειράματα που ακολούθησαν. Η ίδια ανακάλυψε ίχνη βακτηρίων που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο σε δείγματα από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Διερευνώντας περαιτέρω, μια ολόκληρη σειρά πειραμάτων επιβεβαίωσαν φαινομενικά τη σχέση μεταξύ των εξάρσεων της αρθρίτιδας και των παθήσεων των ούλων. Η συνέχιση της έρευνας και η ανίχνευση αυτής της σχέσης μεταξύ των δύο θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αρχικά, επιβεβαίωσε την υπόθεσή της αφού έριξε μια ακόμη πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα που συνέλεξαν από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα η δρ. Dana Orange, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικών ερευνών και ρευματολόγος, και ο δρ. Bob Darnell, καθηγητής και επιμελητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes.

Παρακολουθώντας τις εξάρσεις των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι τα μικρόβια στα δείγματα που άλλαζαν σταθερά στους ασθενείς πριν από τις εξάρσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα.

Επί του παρόντος, η δρ. Yao έχει μετατοπίσει την κύρια εστίασή της στην έρευνα για τον καρκίνο. Eάν δηλαδή η ύπαρξη ενός όγκου δημιουργεί ένα πεδίο συγκεντρωμένων μικροβίων που μπορούν να αναγνωριστούν, τότε ίσως θα μπορούσε να υπάρξει πρώιμη διάγνωση ή με λιγότερο επεμβατικό ή δαπανηρό τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η καλή συνεργασία με τον γιατρό «κλειδί» για την ποιότητα ζωής

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν