Πάνω από ένας στους δέκα (12%) από τη γενιά των Millennials και την Generation Z δεν ξέρουν να σιδερώνουν. Πρόκειται για μία μόνο από τις δυσκολίες της ζωής για τις δημογραφικές ομάδες που καλύπτουν τις περιόδους 1981-1996 και 1997-2012 αντίστοιχα, το 63% των οποίων δηλώνουν burnout από τις υποχρεώσεις της ενηλικίωσης. Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Insuranks.com συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.050 ενήλικες Μillenials (27-42 ετών) και Gen Zers (18-26 ετών).

Στα αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές μα προκλήσεις για τις νεότερες, συμπεριλαμβάνονται δεξιότητες αλλά και πρακτικές γνώσεις. Ένας στους στους πέντε (17%) της γενιάς Ζ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πώς να συμπληρώσει μια επιταγή και 29% των millennials δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν μια πάνα.

Αναφορικά με την οδήγηση, το 63% των ερωτηθέντων και από τις δύο ομάδες θα τα βρει σκούρα όταν χρειαστούν αλλαγή τα λάδια στο αυτοκίνητο, ένας στους δύο σχεδόν (48%) όταν πρέπει να αλλαχθεί ένα λάστιχο, ενώ το 42% δεν γνωρίζει πώς να βάλει μπρος το αυτοκίνητο που έμεινε από μπαταρία.

Μολονότι τα παραπάνω ενέχουν κάποιον βαθμό δυσκολίας, οι αντιξοότητες της ενήλικης ζωής θα φανερωθούν και σε λιγότερο πολύπλοκες καταστάσεις, όπως στην τρύπα μιας κάλτσας ή ενός ρούχου που το 41% των συμμετεχόντων δηλώνει ανίκανο να μπαλώσει, είτε στο δέσιμο της γραβάτας που για το 46% ισούται με τη λύση του γόρδιου δεσμού.

Δυσκολίες στις σχέσεις και τον βιοπορισμό

Τρεις στους πέντε (57%) παιδεύονται ακόμα να κατανοήσουν το concept «ενήλικη ζωή», το 80% της γενιάς Ζ και το 49% των millennials συγκεκριμένα. Πέρα από την εξουθένωση, το 63% δηλώνει ακόμα ανέτοιμο για τις υποχρεώσεις της ενηλικίωσης, μεταξύ των οποίων η συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης για την οποία δηλώνει άγνοια το 22%.

Ωστόσο, ένας στους πέντε (19%) της γενιάς Ζ αισιοδοξεί πως θα έχει βρει τα πατήματά του μέχρι να γίνει 30 ετών, στόχος που για πάνω από το 25% των millennials δεν θα έχει επιτευχθεί ούτε μετά τα 40.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγαλύτερο αγκάθι για τους νέους ενήλικες αποτελούν τα οικονομικά, από τις τρέχουσες ανάγκες και τον βιοπορισμό έως την αποταμίευση για το μέλλον. Ειδικότερα:

  • δύο στους τρεις βρίσκουν τη διαχείριση των οικονομικών τη μεγαλύτερη πρόκληση της ενήλικης ζωής
  • το 49% θεωρεί δυσκολότερη την αποταμίευση και
  • το 48% τις οικονομίες για την αγορά ενός σπιτιού
  • το 45% θεωρεί ακατόρθωτο να βρει μια δουλειά της αρεσκείας του.

Η δυσκολία προγραμματισμού ωστόσο δεν περιορίζεται στα οικονομικά. Ένα 35 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να προγραμματίσει τα γεύματά του και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό 46% θα καταφύγει στην εύκολη λύση των προμαγειρεμένων ή έτοιμων συσκευασμένων γευμάτων.

Αφού στομάχι και έρωτας πάνε μαζί, όπως το θέλει η λαϊκή ρήση, δεν εκπλήσσει μάλλον το γεγονός πως τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται να κρατήσουν τις σχέσεις τους ως ενήλικες, με το 26% από τις δύο δημογραφικές ομάδες να θεωρούν τον γάμο τους το δυσκολότερο κομμάτι της ενήλικης ζωής.

Γονείς, οι από μηχανής θεοί

Ένας στους τρεις (36%) θεωρούν τη φροντίδα των γονέων το μεγαλύτερο βάρος που καλούνται να επωμιστούν ως ενήλικες. Όπως όμως αποκαλύπτει η έρευνα, για ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων είναι οι γονείς που θα τους ανακουφίσουν από τα οικονομικά τους βάρη ή θα συνεχίσουν να τους δίνουν χαρτζιλίκι. Συγκεκριμένα:

  • ένας στους τρεις δεν νιώθει οικονομικά ανεξάρτητος (το 54% της γενιάς Ζ)
  • πάνω από τους μισούς Gen Zers ζουν ακόμα με τους γονείς, συγκριτικά με το 19% των millennials.
  • το 22% των νέων ενηλίκων δήλωσαν ότι οι γονείς τους βοήθησαν με το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο τον τελευταίο χρόνο
  • για έναν στους τρεις οι γονείς αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας για την κάλυψη διαφόρων εξόδων
  • το 41% του συνόλου θεωρούν ότι ως ενήλικες λαμβάνουν υπερβολική υποστήριξη από τους γονείς τους.

Όσον αφορά την ανεξαρτησία, το 49% των millennials αισθάνονται περισσότερο ενήλικες όταν αγοράζουν δικό τους σπίτι, αν και το 49% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει τα χρήματα για την αγορά.

Πηγή εικόνας: Insuranks.com

Διαβάστε επίσης:

Πότε πραγματικά ενηλικιώνονται οι άνθρωποι;

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για να παχύνουμε

Η σχέση σας επηρεάζει τα οικονομικά σας – Δείτε πώς