Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στους τομείς της διάγνωσης και θεραπείας σχεδόν του συνόλου των παθήσεων που πλήττουν τον άνθρωπο. Η Ακτινολογία παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την πρόοδο καθώς συμβάλλει στην εύστοχη διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος από τον κλινικό ιατρό, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες θετικής έκβασης της νόσου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) έρχεται να αναβαθμίσει περαιτέρω την Ακτινολογία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της αυξημένης ζήτησης για απεικονιστικές εξετάσεις – και των παραγόμενων ιατρικών δεδομένων από αυτές – και του περιορισμένου αριθμού εκπαιδευμένων ειδικών στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.

Η Bayer, μια διαχρονικά πρωτοπόρος εταιρεία, επενδύει διαρκώς σε καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές συνεργασίες που καθιστούν τα συστήματα Υγείας βιώσιμα, βοηθώντας τους επαγγελματίες υγείας στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων στα κρίσιμα στάδια του ταξιδιού του ασθενούς. Και παράλληλα, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να ζήσουν μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή.

Bayer: ηγέτιδα εταιρεία στην Ακτινολογία

Με κληρονομιά πάνω από 100 χρόνια στην Ακτινολογία, η Bayer επενδύει διαρκώς σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και βελτιστοποιημένης φροντίδας των ασθενών. Έτσι, διαθέτει σήμερα ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο σκιαγραφικών μέσων για αξονική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI), στεφανιογραφία και αγγειογραφία, καθώς και τους αντίστοιχους εγχυτές για τη σωστή και ακριβή έγχυση και διαχείριση των σκιαγραφικών μέσων. Επίσης η εταιρεία προσφέρει μια ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει πρόσβαση σε εφαρμογές, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), για ιατρική απεικόνιση.

Προσφάτως, η Bayer προχώρησε στην εξαγορά της παγκόσμιας πλατφόρμας στρατηγικής απεικόνισης AI και παρόχου λύσεων Blackford Analysis Ltd. Αυτή η εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για την προώθηση της καινοτομίας στην Ακτινολογία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και υιοθέτησης της AI στη ροή των κλινικών εργασιών, με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και την προώθηση της θέσης της εταιρείας στην ψηφιακή ιατρική απεικόνιση.

Η προσθήκη της Blackford και της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της στο χαρτοφυλάκιο ακτινολογίας εξασφαλίζει στην Bayer μια εξαιρετική θέση στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα στη συνολική παγκόσμια βιομηχανία ακτινολογίας. Αυτή η εξαγορά συμπληρώνει το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ακτινολογίας της εταιρείας και τροφοδοτεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο τομέας της ΑΙ ιατρικής απεικόνισης σημειώνει παγκοσμίως ραγδαία ζήτηση λόγω της πληθυσμιακής γήρανσης και της αύξησης της συχνότητας χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη και εύστοχη διάγνωση των ασθενειών, την καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων και την υποστήριξη του θεραπευτικού πλάνου.

Η εξαγορά της Blackford ενισχύει λοιπόν περαιτέρω το προηγμένο χαρτοφυλάκιο της Bayer στην Ακτινολογία επιτρέποντάς της να προσφέρει συνεχή κλινική αξία στους επαγγελματίες υγείας.

Εξάλλου η κορυφαία βιοτεχνολογική εταιρεία έχει ήδη θέσει στη διάθεση των Ακτινολόγων μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να διαχειρίζονται κεντρικά τις εφαρμογές ψηφιακής κλινικής απεικόνισης και ροής εργασιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Καθεμία από αυτές τις λειτουργίες βρίσκεται ενσωματωμένη στη ροή εργασιών της ιατρικής απεικόνισης του περιβάλλοντος Picture Archiving Communication System (PACS) και Radiology Information System (RIS) της πλατφόρμας, και έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων των επαγγελματιών υγείας στο έργο που έχουν αναλάβει να παρέχουν σαφή κατεύθυνση από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία των ασθενών τους.

Ειδικά στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Healthcare Accelerator, η Bayer στοχεύει στην αναβάθμιση της κλινικής πρακτικής ενδυναμώνοντας τους επαγγελματίες υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την εξέλιξη της υγειονομικής περίθαλψης από τη διάγνωση μέχρι τη διαχείριση ασθενειών.