Οι έφηβοι με συστηματικά ανεπαρκή ύπνο ενδέχεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης ως ενήλικες συγκριτικά με όσους κοιμούνταν επαρκώς και ικανοποιητικά στην εφηβεία σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

«Διαπιστώσαμε ότι ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος στην εφηβεία αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μετέπειτα στη ζωή εώς και κατά 50%» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anna Karin Hedström, ανώτερη ερευνήτρια στο τμήμα κλινικών νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Τα συμπτώματα και η πορεία της διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η Αμερικανική Εταιρία Πολλαπλής Σκλήρυνσης παρατηρεί ότι ζητήματα διαταραχών ύπνου  όπως η αυπνία, ο υπερβολικός ύπνος, η ναρκοληψία και/η υπνική άπνοια είναι πιο συχνά σε πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρίας Πολλαπλής Σκλήρυνσης σημειώνουν ότι ορισμένα προβλήματα ύπνου προκύπτουν από τους φυσικούς περιορισμούς που φέρνει η ίδια η νόσος όπως η μεγάλη κόπωση, το μειωμένο εύρος κινητικότητας, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος και τα προβλήματα με το ουροποιητικό ή το έντερο. Το φορτίο του στρες, της ανησυχίας και της κατάθλιψης επιβαρύνει περισσότερο τον ύπνο των ασθενών.

Θα μπορούσε όμως ο ανεπαρκής ύπνος να προηγηθεί της εμφάνισης της νόσου αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισής της;

Με σκοπό να απαντήσουν στο ερώτημα οι ερευνητές εστίασαν σε 2,100 ενήλικες ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 3.200 τυχαία επιλεγμένους υγιείς ενήλικες έως την ηλικία των 70.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους ως έφηβοι (15-19 ετών) μεταξύ του 2005 και 2018.

Μεταξύ εκείνων που τελικά ανέπτυξαν πολλαπλή σκλήρυνση η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 35.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ομάδα με συστηματικά λιγότερο ύπνο είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν επαρκώς.

Αντιθέτως οι πολλές ώρες ύπνου ή τα ξενύχτια δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο νόσου. Από την άλλη μεριά όσοι είπαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν μειωμένη είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία. Ακόμη και αν ο κίνδυνος πολλαπλής σκλήρυνσης είναι υψηλότερος για όσους είχαν κακές συνήθειες ύπνου στην εφηβεία, ο επιπολασμός της νόσου παραμένει πολύ χαμηλός, κάτω από 1 άτομο στα 1000, επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Torbjörn Åkerstedt καθηγητής κλινικών νευροεπιστημών.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι η έλλειψη ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με συστηματική φλεγμονή και έπτωση του ανοσοποιητικού. Επομένως με την πάροδο του χρόνου, και τα δύο μπορεί να αυξήσουν την ευπάθεια σε χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές ασθένειες.

Συμπερασματικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο επαρκής τονωτικός ύπνος, που απαιτείται για την επαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μεγάλης σημασίας.

Στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει το γεγονός ότι έπρεπε να βασιστεί στις αναμνήσεις των συμμετεχόντων για τις συνήθειες ύπνου που είχαν όταν ήταν έφηβοι και όχι στην πραγματική καταγραφή των συνηθειών τους εκείνη την εποχή.