Ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, το κεράσι, φαίνεται ότι μειώνει τις μυοσκελετικές επιπλοκές της θεραπείας με αναστολείς της αρωματάσης σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Αντικαρκινικό Κέντρο Joan C. Edwards του Πανεπιστημίου Marshall και παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας στην Αμερική.

Οι αναστολείς της αρωματάσης αποτελούν μια συμβατική θεραπεία για τους ορμονοευαίσθητους όγκους του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Χορηγούνται μόνον σε γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση και εμποδίζουν την παραγωγή των οιστρογόνων αναστέλλοντας τη λειτουργία της αρωματάσης, ενός ενζύμου απαραίτητου για την παραγωγή οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Σχεδόν οι μισές ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της αρωματάσης υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μια κατάσταση γνωστή ως αρθραλγία και μυαλγία, η οποία κάποιες φορές αποδεικνύεται εξουθενωτική, με αποτέλεσμα να κάνει τις ασθενείς να διακόπτουν τη θεραπεία.

Αυτή η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή συνέκρινε την κατανάλωση 28 γρ. τάρτας κερασιού συμπυκνωμένης σε 226 γρ. νερού κάθε μέρα για έξι εβδομάδες με την κατανάλωση ενός εικονικού φαρμάκου από μια ομάδα 60 γυναικών στο στάδιο 1, 2 ή 3 μη μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Οι ασθενείς ανέφεραν την ένταση του πόνου που αισθάνονταν στην αρχή της δοκιμής, έπειτα μία φορά την εβδομάδα καθώς και στο τέλος της μελέτης και για τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή καταγράφηκε μια μέση μείωση του πόνου κατά 34,7% σε σχέση με το 1,4% εκείνων που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

«Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στην τάρτα κερασιού έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδεχομένως να παίζουν κάποιο ρόλο στη μείωση των παρενεργειών του πόνου στις αρθρώσεις και τους μύες, αν και η αιτιολογία των αρθραλγιών που προκαλεί η αρωματάση παραμένει ακόμα ασαφής. Η διαφορά που παρατηρήθηκε στο επίπεδο του πόνου που βίωναν οι ασθενείς στην ομάδα που έλαβε το συμπύκνωμα τάρτας κερασιού ήταν στατιστικά πολύ μεγάλη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου», σημείωσε σε σχόλιό της η ερευνήτρια και καθηγήτρια Aιματολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Marshall.