Αρκετές και διαφορετικές είναι οι αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εμφανίζοντας διαφορετικά συμπτώματα. Δύο από αυτά, η κατάθλιψη και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, φαίνεται πως ευθύνονται και για πιθανή γνωστική εξασθένιση στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο Menopause.

Παρόλο που την εμμηνόπαυση δεν μπορεί καμιά γυναίκα να την αποφύγει, καθεμιά τη βιώνει και διαφορετικά, με την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων να ποικίλλουν. Προηγούμενες μελέτες αξιολόγησαν την επίδραση αυτών των συμπτωμάτων στη σωματική και ψυχική ευεξία μιας γυναίκας.

Η παρούσα νεότερη μελέτη ωστόσο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 400 γυναίκες, εστίασε στο πώς επηρεάζουν τα σοβαρά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τη συνολική γνωστική λειτουργία των γυναικών σε πέντε άξονες: στον προσανατολισμό, στην προσοχή, στη μνήμη και στις γλωσσικές, οπτικές και χωροταξικές δεξιότητες.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές εξέτασαν την ένταση τέτοιων κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις), η κατάθλιψη και το άγχος. Συμπέραναν ότι η γνωστική ικανότητα των γυναικών επηρεάζεται από τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα της κατάθλιψης και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Επιπλέον, δεν εντοπίστηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων και της γνωστικής ικανότητας, παρόλο που και άλλες μελέτες έχουν αναδείξει κάποια συσχέτιση.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την επίδραση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στη γνωστική λειτουργία και αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ των σοβαρών καταθλιπτικών και σεξουαλικών συμπτωμάτων, συγκεκριμένα με τη γνωστική απόδοση. Οι διαταραχές της διάθεσης είναι συχνές στη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη και τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης των γυναικών όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την λήψη της κατάλληλης θεραπείας, όταν ενδείκνυται, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για την κατάθλιψη και τη σεξουαλική δυσλειτουργία»,  καταλήγει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του The North American Menopause Society (NAMS).

Διαβάστε επίσης: 

Νέες ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να παραμείνουν οι γυναίκες

Ημικρανίες: «Εξαφανίζονται» στην εμμηνόπαυση – Η σχέση τους με τις ορμόνες