Η Merck ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το πειραματικό της χάπι κατά της Covid-19 μείωσε στο μισό τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό, στη διάρκεια μελέτης που πραγματοποίησε.

Το αντιικό φάρμακο, με την ονομασία «molnupiravir», εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί και, κατά συνέπεια, να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η Merck και η συνεργάτιδα εταιρεία, Ridgeback Biotherapeutics ανέφεραν ότι στα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ασθενείς που έλαβαν το «molnupiravir» μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19, παρουσίασαν μειωμένο κατά 50% ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από εκείνους που έλαβαν το placebo.

Οι δυο εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του φαρμάκου στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές στον υπόλοιπο κόσμο.

Εάν εγκριθεί η χρήση του, το φάρμακο της Merck θα είναι το πρώτο χάπι που θα εμφανιστεί για τη θεραπεία της Covid-19.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19 που είχαν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, λόγω προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το «molnupiravir», το 7,3% είτε νοσηλεύτηκε είτε πέθανε μετά από 30 ημέρες, σε σύγκριση με το 14,1% αυτών που έλαβαν το placebo.

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν το χάπι μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος σε σύγκριση με οκτώ θανάτους στην ομάδα του placebo, σύμφωνα με τη Merck.

Τα αποτελέσματα κυκλοφόρησαν από την εταιρεία, ωστόσο δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από την επιστημονική κοινότητα.