Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος προτιμά να μη μιλά ο ίδιος για τα επιστημονικά του επιτεύγματα και τις επαγγελματικές του επιτυχίες, αλλά τα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει παιδιά με την πολύτιμη βοήθεια του. Ωστόσο, οι πρωτοποριακές τεχνικές που εφαρμόζει στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δύσκολα περνούν απαρατήρητες.

Το 2016 η επιστημονική ομάδα του κ. Πάντου είχε συγκεντρώσει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας όταν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στο Ελσίνκι, είχε παρουσιάσει μια μέθοδο που «αναστρέφει» την εμμηνόπαυση και επιτρέπει σε γυναίκες να γίνουν μητέρες με δικά τους ωάρια.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το PRP ωοθηκών (που γίνεται με συλλογή αίματος από την ίδια τη γυναίκα, το οποίο υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση για να απομονωθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια που εγχύεται απευθείας στις ωoθήκες και τη μήτρα) βρέθηκε αμέσως στο επίκεντρο πολυκεντρική μελέτη, αρχικά στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και έπειτα και σε άλλες χώρες.

Τρία χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Πάντος ετοιμάζεται τον προσεχή Σεπτέμβριο να παρουσιάσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαιευτικής-Γυναικολογίας, στην Κίνα, όλα τα νεότερα δεδομένα για το PRP ωοθηκών. Μιλώντας στο ygeiamou.gr μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ανακοινώσει.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, παγκοσμίως, για το PRP ωοθηκών. Ήδη έχουμε καταγράψει 40 κυήσεις με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν προκύψει περί τις 30 γεννήσεις ζώντων παιδιών. Στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο θα παρουσιάσουμε όλα τα νεότερα δεδομένα επί των κυήσεων, αλλά και στοιχεία από μια δεύτερη μελέτη που έχουμε ξεκινήσει και εστιάζει στον ακριβή τρόπο που το PPR λειτουργεί στις ωοθήκες. Εικάζουμε ότι το πλάσμα αίματος “αφυπνίζει” τα βλαστικά κύτταρα των ωοθηκών, “ενθαρρύνοντάς” τα να παράγουν ωάρια. Επειδή, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι τέτοια βλαστοκύτταρα υπάρχουν στις ωοθήκες, μια εναλλακτική εξήγηση είναι το πλάσμα το ίδιο να περιέχει βλαστικά κύτταρα που μεταφέρει στις ωοθήκες. Στο συνέδριο θα παρουσιάσουμε τις επικρατέστερες εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του PRP στις ωοθήκες», εξηγεί.

Σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει ότι, «δεν είναι μια μέθοδος που λύνει όλα τα προβλήματα. Απευθύνεται σε γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας, αλλά και νεότερες με πρόωρη εμμηνόπαυση, με στόχο να τις βοηθήσει να επανέλθει ο κύκλος τους, να έχουν ωορρηξία και τελικά, σε ορισμένες περιπτώσεις να προκύψει αυθόρμητη σύλληψη, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση. Το PRR ωοθηκών, παρότι μελετάται από διάφορες ομάδες ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν παύει να είναι ένα ερευνητικό πρωτόκολλο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή. Διότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι η τέλεια μέθοδος, αλλά αποδεδειγμένα επαναφέρει σε φυσιολογικά πλαίσια τη λειτουργία των ωοθηκών. Εμείς ως Έλληνες επιστήμονες, είμαστε υπερήφανοι που ήμασταν οι πρώτοι που σκεφτήκαμε να εφαρμόσουμε PRP στις ωοθήκες, αφού πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, πριν τη Γυναικολογία, είχε εφαρμοστεί και εφαρμόζεται επιτυχώς στη Ορθοπεδική, τη Δερματολογία-Κοσμετολογία και την Οδοντιατρική».

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Κίνα με ελληνική «σφραγίδα»
Ο Κωνσταντίνος Πάντος, μέλος πολλών διεθνών εταιρειών (όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της Εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής) και επιστημονικός συνεργάτης πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (όπως το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Βλαστικών Κυττάρων Monash, το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής GENOMA και το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) αποτελεί το καλύτερο πρέσβη της ελληνικής ιατρικής κοινότητας.

Ως αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, τώρα ο κ. Πάντος πρωτοστατεί και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Κίνα.

«Ελλάδα και Κίνα μοιράζονται το κοινό στοιχείο της μακραίωνης ιστορίας στην Ιατρική. Οι Κινέζοι, τρέφουν μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για την Ελλάδα και τη συμβολή του Ιπποκράτη στη σύγχρονη δυτική Ιατρική. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας στη Σαγκάη και το Ανχούι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, είχα την χαρά να παραστώ στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που προβλέπει τη δημιουργία πολυϊατρείου σύγχρονης δυτικής Ιατρικής και παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Αθήνα και ανάπτυξη δικτύου Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από το Πανεπιστήμιο του Ανχούι με ελληνική τεχνογνωσία», εξηγεί ο πρωτοπόρος Έλληνας γυναικολόγος.

Ήδη ομάδες Κινέζων καθηγητών Ιατρικής έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ενώ ο Κωνσταντίνος Πάντος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν αντίστοιχες επισκέψεις σε κινεζικά πανεπιστήμια για καθοδήγηση και επιτήρηση της ορθής εφαρμογής υπαρχόντων και νέων τεχνικών. Στην Κίνα, εκτιμάται ότι το 18% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ η πρόσφατη κατάργηση της πολιτικής του «ενός παιδιού» έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανάγκη για νέες μεθόδους υποβοήθησης της γονιμότητας.

«Ήδη συζητάμε τον σχεδιασμό κλινικών μελετών για τον συνδυασμό της δυτικής προσέγγισης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Για παράδειγμα, θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε τον βελονισμό για να απαλλάξουμε από το άγχος τις υπογόνιμες γυναίκες και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επίτευξης κύησης», εξηγεί ο κ. Πάντος μιλώντας στο ygeiamou.gr.

Και συμπληρώνει: «Ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν άρτια επιστημονικά αποτελέσματα που θα μπορέσουμε να τα παρουσιάσουμε σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Και όλα αυτά θα έχουν το ελληνικό brand-name, συντελώντας στην περαιτέρω εμπέδωση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».

Φεστιβάλ Γονιμότητας στο Ζάππειο
Μέχρι, όμως, οι προαναφερόμενες επιστημονικές μελέτες να αποδώσουν «καρπούς», ο Κωνσταντίνος Πάντος διοργανώνει, ανοιχτό στο κοινό, Φεστιβάλ Γονιμότητας με διεθνή συμμετοχή, στην Αθήνα.

«Με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Κίνα, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Αγγλία, αλλά έναν Καρδινάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θέλουμε να καλέσουμε το ελληνικό κοινό να έρθει να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ Γονιμότητας, στόχος του οποίου είναι να αναδειχθούν οι τρόποι προστασίας και ενίσχυσης της γονιμότητας», λέει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ, προβλέπεται επίσκεψη των ξένων επιστημονικών αποστολών στην Κω, όπου με μέριμνα του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας θα «δώσουν» τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη, στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστεί η Κως, κέντρο αναφοράς για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και κάθε γιατρός να την επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα του, συμμετέχοντας στο αρχαιοελληνικό τυπικό της ορκωμοσίας.