Χρησιμοποιούμε καθημερινά πολλά αντικείμενα στο σπίτι μας, πόσο καλά όμως γνωρίζουμε αν είναι επιβλαβή είναι για την υγεία μας; Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι έγκυες γυναίκες  έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα εάν έχουν υψηλές τιμές PBDE αίματος (Ρolybrominated Diphenyl Εthers, ΡΒDΕs, πολυβρωμιωμένοι  διφαινυλαιθέρες).

Τα PBDEs χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας σε έπιπλα και προιόντα καθημερινής χρήσης. Χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων και χαλιών κάνοντας τα λιγότερο εύφλεκτα. Προηγούμενες μελέτεςαπέδειξαν ότι οι ουσίες αυτές ενώνονται με τα μόρια οικιακής σκόνης και εισέρχονται στον οργανισμό επηρεάζοντας την λειτουργία του θυρεοειδούς  και προκαλώντας ορμονικές διαταραχές.  Επιπρόσθετα έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά καθώςδ και συμπτωμάτων που ανήκουν στο  φάσμα του αυτισμού καθώς και συμπεριφορικές και αναπτυξιακές διαταραχές.

Σε  έρευνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλες οι εγκυμονούσες που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν ανιχνεύσιμες τιμές PBDEs  στο αίμα τους. Πιο συγκεκριμένα, όσες είχαν συγκέντρωση περισσότερο από 4 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν τα παιδιά τους πρόωρα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της μητέρας ή του βρέφους. Αντιθέτως, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού μεταξύ των γυναικών με επίπεδα PBDE κάτω από αυτό το όριο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Peltier, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και αναπληρωτή καθηγητή στα τμήματα Κλινικής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υορκης, ο  πρώορος τοκετός είναι η κύρια αιτία θανάτου ενός νεογνού και συμβαίνει κάθε χρόνο σε περίπου 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες παγκοσμίως. Οι ειδικοί έχουν συνδέσει το φαινόμενο με μακροχρόνιες νευρολογικές διαταραχές. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στις ουσίες των επιβραδυντικών φλόγας  κρύβεται πίσω από τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες εξέτασαν μόνο την έκθεση στις χημικές ουσίες στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Perinatal Medicine είναι η πρώτη που εστίασε στη επίδραση της έκθεσης στις χημικές ουσίες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν δείγματα αίματος από 3,529 γυναίκες της Καλιφόρνια, από τις οποίες 184 είχαν πρόωρο τοκετό. Εξέτασαν τα δείγματα για τα επίπεδα των χημικών ουσιών που μπορεί να βρεθεί μέσα στα νοικοκυριά, ενώ οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την έκθεσή τους. Οι μελετήτες έλαβαν υπόψιν τους και άλλους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό, όπως την εθνικότητα της μητέρας, την ηλικία και το εάν καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα PBDEs είχαν 75% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερη έκθεση. Το άλλο σημαντικό στοιχείο που επισημαίνει ο Δρ. Peltier είναι το γεγονός οτι τα ευρήματα της μελέτης αμφισβήτησαν επίσης προηγούμενες πεποιθήσεις αναφορικά με το ρόλο των ορμονών του θυροειδή στη συσχέτιση μεταξύ των χημικών ουσιών PBDE και πρόωρου τοκετού. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης TSH στο αίμα. Εάν τα επιβραδυντικά φλόγας πράγματι εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του θυροειδούς, τότε τα επίπεδα της TSH θα πρέπει να είναι αυξημένα εξηγεί ο Δρ ο Peltier. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα επίπεδα της TSH παρέμειναν φυσιολογικά. Σύμφωνα με τον ΔρΟ Peltier αναφέρει ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα PBDE μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες στον πλακούντα αντί του θυρεοειδούς.

Διαβάστε επίσης 

Εγκυμοσύνη: Οι δύο συχνότερες απειλές για τα πόδια – Πως αντιμετωπίζονται

Πρόωρος τοκετός: Καίρια η νεφρική λειτουργία στην αποφυγή του