Ένα φυσικό σύμμαχο κατά του κοινού κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης έχουμε την τύχη να έχουμε εδώ και πέντε χρόνια στη χώρα μας. Το μοναδικό μίγμα από εκχυλίσματα τριών βοτάνων που περιέχει το Κρητικό Ίαμα (Cretan Iama), έχει αποδειχθεί κατόπιν κλινικής μελέτης ότι βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση του οργανισμού από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Το Cretan Iama είναι από τα πρώτα σκευάσματα του είδους του που σε πλήρη εναρμόνιση σχετικής κατευθυντήριας οδηγίας του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αποδεικνύει τη δράση του μέσα από κλινική μελέτη και δεν βασίζεται σε απλή βιβλιογραφική τεκμηρίωση των περιεχόμενων ουσιών.

Μία επιστημονική ομάδα διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελούμενη από τους Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας, Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, μετά από πολυετή προσπάθεια κατάφερε να μελετήσει και να αξιοποιήσει παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από τη χρήση των κρητικών βοτάνων καταλήγοντας σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα.

Αν και το Κρητικό Ίαμα κυκλοφορεί μόλις 5 χρόνια, η ιστορία του χάνεται στα βάθη της ελληνικής παράδοσης. Ο καθηγητής Χρήστος Λιονής είχε αντιληφθεί ότι οι Κρητικοί συνήθιζαν να καταναλώνουν αφεψήματα βοτάνων για να ανακουφίζονται όταν κρυολογούσαν ή νοσούσαν από γρίπη. Αποφάσισε λοιπόν τη δεκαετία του 1990 να κάνει την πρώτη του επιδημιολογική μελέτη στη νότια Κρήτη ώστε να τεκμηριώσει επιστημονικά τη λαϊκή αυτή σοφία. Μελέτησε τον συνδυασμό διαφόρων βοτάνων και το 1999 δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Αυτή η μελέτη αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του σκευάσματος Cretan Iama, που περιέχει το διεθνώς πατενταρισμένο μίγμα από δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο, το οποίο αποδεδειγμένα έχει ευεργετική επίδραση έναντι των λοιμώξεων που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

Τεκμηριωμένη επιστημονικά αποτελεσματικότητα

Τόσο η προκαταρκτική κλινική δοκιμή όσο και η έρευνα που ακολούθησε μετά από τη κυκλοφορία του σκευάσματος αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός δίκταμου, θυμαριού και φασκόμηλου λειτουργεί ως ασπίδα έναντι, τόσο του ρινοϊού που προκαλεί το 50% των περιπτώσεων κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες, όσο και των ιών τύπου Α και Β της γρίπης και ιδιαίτερα έναντι του στελέχους Α/Η1Ν1. Μάλιστα, το Κρητικό Ίαμα έχει την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς. Επιπλέον, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αντι-ιική δράση του λαμβάνει χώρα κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, γεγονός που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του κατά τα ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή. Τέλος, εργαστηριακά πειράματα αποδεικνύουν τον μηχανισμό δράσης του μίγματος κατά του ιού Α/Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη. Το μίγμα των εκχυλισμάτων συντελεί στην αναστολή της δράσης μιας σημαντικής ιικής πρωτεΐνης, υπεύθυνης για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας όπως μπορεί να συμβεί με τις άλλες αντι-ιικές θεραπείες. Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του Κρητικού Ιάματος είναι συνεργική, και μεγαλύτερη από το άθροισμα των ενεργειών των τριών βοτάνων, όταν χορηγηθούν χωριστά. Παράλληλα, μη δημοσιευμένες προς το παρόν παρατηρήσεις σε ασθενείς οι οποίοι έλαβαν Κρητικό Ίαμα, επιβεβαιώνουν εκτός από την αντι-ιική και την αντιφλεγμονώδη δράση του, γεγονός το οποίο ενισχύει το θεραπευτικό του εύρος.

Αποδεδειγμένη ασφάλεια

Πρόσφατα δημοσιευμένη εργαστηριακή μελέτη, αποδεικνύει την ασφάλεια του Κρητικού Ιάματος για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, εργαστηριακά πειράματα για την οξεία και χρόνια τοξικότητα από τη χρήση του σκευάσματος έδειξαν ότι, η χορήγηση μίας δόσεως έως και 40 φορές μεγαλύτερη από την χορηγούμενη δόση του σκευάσματος (80 κάψουλες), ή η επαναλαμβανόμενη ημερήσια χορήγηση δόσεων έως και 20 φορές μεγαλύτερης από την χορηγούμενη για τέσσερεις μήνες (40 κάψουλες ημερησίως) δεν προκαλεί καμία βλάβη σε ιστούς (πνεύμονες, καρδιά, νεφρούς), ούτε διαταράσσει βιοχημικές ή αιματολογικές παραμέτρους των πειραματοζώων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του Κρητικού Ιάματος, όπως έχει δείξει και η κλινική μελέτη σε ανθρώπους.

Υψηλή ποιότητα και σταθερότητα πρώτων υλών

Για τη διασφάλιση της ποιότητας του φυτικού υλικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Κρητικού Ιάματος, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι συμβεβλημένοι τοπικοί καλλιεργητές των συγκεκριμένων βοτάνων εφαρμόζουν μεθόδους Γεωργίας Yψηλής Ακριβείας ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα της πρώτης ύλης. Να σημειωθεί ότι, η επιστημονική ομάδα πίσω από την ανάπτυξη του Cretan Iama έχει πραγματοποιήσει λεπτομερή χαρτογράφηση των φυσικών πληθυσμών των φυτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τελικού μίγματος με την αξιοποίηση επίγειων και δορυφορικών περιβαλλοντικών δεδομένων και τη χρήση ειδικών μοντέλων. Με μελέτη του γονιδιώματος των φυτών που έγινε με τη χρήση μικροσυστοιχιών (microarrays) και δεδομένων αλληλούχισης νέας γενιάς (next generation sequencing) έχει εντοπιστεί η γενετική ταυτότητα των πληθυσμών και των τριών ειδών καθώς και το πώς η γενετική τους ποικιλότητα διαφοροποιείται σε επίπεδο Κρήτης.

Η χρήση του συνδυασμού των τριών κρητικών βοτάνων σαν φυσικού σύμμαχου του οργανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κοινό κρυολόγημα και την εποχική γρίπη, αναμένεται να ενισχυθεί με σημαντικά νέα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα στο άμεσο μέλλον, στοιχεία που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν σημαντικές γνώσεις για τη δράση αυτού του ελληνικού πατενταρισμένου σκευάσματος.