Με επιτυχία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ΥΓΕΙΑ επέμβαση ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας εκτομής (ESD), από την Β’ Γαστρεντερολογική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θεραπείας των ασθενών που βρίσκονται σε αρχικά καρκινικά στάδια.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε αμιγώς ενδοσκοπικά και επιτυχώς από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ κ. Θωμά Θωμαΐδη και τον Διευθυντή της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής κ. Γεώργιο Καλλιμάνη.

Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε ιστός συνολικού μεγέθους 4 εκατοστών με δυσπλασία από το άντρο του στομάχου σε υγιή όρια, με την επέμβαση να διαρκεί 1,5 ώρα υπό πλήρη αναισθησία και την ασθενή να λαμβάνει εξιτήριο την 2η μετεγχειρητική ημέρα.

Ο κ. Θωμάς Θωμαΐδης, Γαστρεντερολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ τονίζει: «Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (ESD) αποτελεί μία καινοτόμο ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ενδοσκοπικής αφαίρεσης αρχόμενων κακοηθειών η οποία εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης και σε εξειδικευμένα κέντρα της Ασίας. Κατά την τεχνική αυτή η βλάβη ανυψώνεται διαχωρίζοντας τους δύο πρώτους χιτώνες του οργάνου, και αφαιρείται σε ένα τμήμα (en bloc) με τη χρήση ειδικών εργαλείων που εισέρχονται μέσω του ενδοσκοπίου».

Με τη μέθοδο (ESD) αποφεύγεται μια πολύωρη και σε αρκετές περιπτώσεις βαρεία για τον ασθενή χειρουργική επέμβαση με πιθανή εκτομή τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, ο χρόνος νοσηλείας και δεν επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ο κ. Γεώργιος Καλλιμάνης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, σημειώνει: «Η Β’ Γαστρεντερολογική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, πρωτοπορεί παρέχοντας στους ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διαθέτοντας τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και μεγάλη εμπειρία σε εξειδικευμένες ενδοσκοπικές τεχνικές. Πλέον στο ΥΓΕΙΑ, με τις νέες μεθόδους της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκόπησης γίνεται δυνατή η επιτυχής αντιμετώπιση ακόμη και κακοήθων νοσημάτων με ασφάλεια και αξιοπιστία όπως σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού».