Οι άνθρωποι με άπνοιες κατά τη διάρκεια της νύχτας (που σταματούν να αναπνέουν για μερικά δευτερόλεπτα ενώ κοιμούνται) έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενός βιοδείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που θα παρουσιαστεί στην 71η Ετήσια Συνάντηση Νευρολογίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που λαμβάνει χώρα στη Φιλαδέλφεια από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2019.

Το σύνδρομο άπνοια-υπόπνοια κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ), ή πιο απλά η άπνοια ύπνου, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια της νύχτας.

«Ένα άτομο συνήθως βιώνει λιγότερα από πέντε επεισόδια άπνοιας ύπνου ανά ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Diego Z. Carvalho από την Κλινική Mayo στο Rochester, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει την άπνοια ύπνου με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, οπότε η μελέτη μας επεδίωξε να διερευνήσει εάν τα περιστατικά άπνοιας μπορεί να συνδέονται με τη συσσώρευση της πρωτεΐνης Τau στον εγκέφαλο». Η Τau είναι μια πρωτεΐνη που σχηματίζεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη περιελάμβανε 288 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωστεί με γνωστική δυσλειτουργία. Οι σύντροφοι των συμμετεχόντων ερωτήθηκαν εάν είχαν παρατηρήσει επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου των συντρόφων τους, ενώ οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) στον εγκέφαλό τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε συσσώρευση της πρωτεΐνης Τau στον ενδορινικό φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στη διαχείριση της μνήμης και στην αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν 43 συμμετέχοντες (ποσοστό 15%), των οποίων οι σύντροφοι παρατήρησαν επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο και οι οποίοι αποδείχθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο 4,5% υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης της πρωτεΐνης Τau στον ενδορινικό φλοιό από εκείνους που δεν έκαναν άπνοια ύπνου.

«Τα ερευνητικά μας αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα η άπνοια ύπνου να επηρεάζει τη συσσώρευση πρωτεΐνης Τau. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι τα υψηλότερα επίπεδα της Τau σε άλλες περιοχές μπορεί να δημιουργούν προδιάθεση για άπνοια ύπνου σε ένα άτομο. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να λυθεί αυτός ο φαύλος κύκλος συμπερασμάτων», δήλωσε ο Δρ. Carvalho.

Στη μελέτη, πάντως, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν προβλήματα όπως το σχετικά μικρό μέγεθος του δείγματος και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της μελέτης που απαιτεί μελλοντική επικύρωσή της. Επιπλέον, η έλλειψη μελετών σχετικά με τον ύπνο για την επιβεβαίωση της παρουσίας και της σοβαρότητας της άπνοιας ύπνου και η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το εάν οι συμμετέχοντες λάμβαναν κάποια θεραπεία για την άπνοια είναι ακόμα ένας σοβαρός περιορισμός.