Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει τον αδιόρατο αλλά υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν φαινομενικά υγιείς άνθρωποι για καρδιοπάθειες, χάρη σε μια νέα και πρωτοφανή ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Otago, στο Christchurch. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύονται στο Peptides.

Η ερευνητική ομάδα από το Christchurch Heart Institute του Πανεπιστημίου, μελέτησαν τα δείγματα αίματος και τις καρδιολογικές εξετάσεις 665 υγιών νέων και μεσήλικων ατόμων χωρίς ιατρικό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Όπως φάνηκε, τα άτομα με υψηλή συγκέντρωση μιας ορμόνης στο αίμα, που ονομάζεται C-Νατριουρητικό Πεπτίδιο (CNP), είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση, μειωμένη αντλητική ικανότητα της καρδιάς, υψηλότερα επίπεδα λίπους στο αίμα και το ήπαρ και μειωμένη νεφρική λειτουργία, όλα ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε μελλοντικά να επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ασθενείς με κίνδυνο εμφράγματος και να τους προφυλάσσουν με κατάλληλα φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που περιγράφει τη σχέση της ορμόνης CNP και της φλεγμονής σε μια σειρά ιστών, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών και της καρδιάς.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Tim Prickett, η CNP φαίνεται να προστατεύει τις αρτηρίες από τη σκλήρυνση και την απόφραξη. Αυτό σημαίνει πως έντονη συσσώρευση και δράση της υποδηλώνει μελλοντικά προβλήματα για την καρδιαγγειακή υγεία. «Εξετάσαμε δύο σημαντικά διαφορετικές ομάδες υγιών ανθρώπων – μία ομάδα ηλικίας 28 ετών και μία 50 ετών, και οι δύο χωρίς ιστορικό καρδιακής ή νεφρικής νόσου. Τα υψηλά επίπεδα CNP και στις δύο ηλικιακές ομάδες σημειώθηκαν σε άτομα που είχαν πιο λιγότερο λειτουργικές αρτηρίες, μειωμένη αντλητική δράση της καρδιάς, υψηλότερα επίπεδα λίπους στο αίμα και το συκώτι και μειωμένη νεφρική λειτουργία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Prickett, η κακή κατάσταση των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε σειρά προβλημάτων όπως πληγές, δυσκαμψία και βλάβες σε διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά. Η αυξημένη συσσώρευση CNP στη ροή του αίματος αποτελεί κομμάτι της προστατευτικής απόκρισης στη φλεγμονή.

Αυτή η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης, χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για μία από τις πολλές ανακαλύψεις του Christchurch Heart Institute τα τελευταία 25 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει αιματολογικά τεστ για τη διάγνωση και θεραπεία καρδιακών παθήσεων, κάποια από τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη σε νοσοκομεία και τμήματα έκτακτων περιστατικών στη Νέα Ζηλανδία και σε όλο τον κόσμο.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρδιά – Έμφραγμα: Αυτοί οι μεσήλικες κινδυνεύουν περισσότερο

Καρδιά: Προσοχή! Αυτή η βιταμίνη μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω στις εξετάσεις

Η απλή άσκηση που μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη

 

https://medicalxpress.com/news/2020-08-world-first-blood-hormone-cardiovascular-deaths.html