Η έκφραση ότι ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει ξαναγίνεται παιδί, μάλλον αποδεικνύεται και από το ότι οι άνθρωποι με άνοια βρίσκουν χαρά σε κούκλες.

Το ζήτημα δεν είναι καινούριο. Οι ερευνητές την αποκαλούν «θεραπεία κούκλας», και προορίζεται για να βοηθήσει ανθρώπους με άνοια, μεσαίου έως και σοβαρού τύπου. Οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος έχει υπέρ και κατά.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους της μεθόδου, η κατάσταση των ασθενών βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο, ηρεμούν όταν βρίσκονται σε υπερένταση ενώ παράλληλα τους δίνεται και μία αίσθηση παρέας, ανέφερε η Ruth Drew, διευθύντρια πληροφοριών και υποστηρικτικών υπηρεσιών ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν «να δεθούν τόσο με την κούκλα και να βιώνουν στιγμές άγχους αν η κούκλα χαθεί. Επιπλέον η εξάρτηση από την κούκλα τους ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία στρεσογόνο κατάσταση για τους ίδιους», συμπληρώνει η Ruth Drew.

Επίσης, ορισμένοι συγγενείς ανθρώπων με άνοια ενδέχεται να έχουν επιφυλάξεις για το να δώσουν στους αγαπημένους τους ανθρώπους ένα παιχνίδι γιατί φοβούνται πως ίσως το εκλάβουν ως προσβλητικό ή υποτιμητικό.

Αλλά αν είστε ανοιχτοί στην ιδέα, μπορεί να άξιζε μία προσπάθεια. «Ενθαρρύνουμε τους συγγενείς ανθρώπων με άνοια να το δοκιμάσουν καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους τους. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ περιστασιακά ανταποκρίνονται σε διάφορες αντιδράσεις ή ερεθίσματα. Αν και μπορεί να μην υπάρξει ποτέ μία ισχυρή επιστημονική δοκιμή που θα αποδεικνύει τη θετική επίδραση της  κουκλοθεραπείας μοιάζει να είναι καλός τρόπος για τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων από Νόσο Αλτσχάιμερ. Αν μία κούκλα δεν φαίνεται να μοιάζει η σωστή επιλογή για τους αγαπημένους σας θα μπορούσατε να δοκιμάσετε αν απολαμβάνουν τη μουσική, ή την τέχνη, ή τα κατοικίδια, ακόμα και το χορό», συνέχισε η Δρ.  Drew.

Το σημαντικό είναι να «βρείτε δραστηριότητες οι οποίες ταιριάζουν με την ασθένεια την οποία αντιμετωπίζει ο πάσχων και θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του με αξιοπρέπεια», καταλήγει η Drew.