Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.  Όπως είπε έχουμε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται «με γνωστή συρροή κρουσμάτων». Τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά και με προϋποθέσεις, είπε ο κ.Τσιόδρας, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και μέσα μεταφοράς. Παράλληλα, όπως σημείωσε η επόμενη περίοδος θα είναι μεταβατική για την επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα φθάνουν πλέον τα 2.534, εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φθάνει πλέον τα 136. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 43 ασθενείς- εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες, ενώ 65 έχουν λάβει εξιτήριο από τις Εντατικές.  Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 580 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 1.228 συνδέδονται με ήδη γνωστά κρούσματα.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος  διασποράς της νόσους. Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα για να έχουμε καλύτυερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση και αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης.

Ειδικότερα, για τα σχολεία, ο κ.Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προυποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Θέλει πολλή προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.  «Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.

Με προσοχή, όμως, είπε ο κ.Τσιόδρας παρακολουθείται και η περίπτωση ασθενούς που εμφανίσθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό, ενώ ενδιαμέσως ήταν  αρνητική. Οπως είπε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη.  Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος – το σωματοφάρυγγα.  Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό.  Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταμαμτήσει η μετάδοση. Αλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό. Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι.

Στην επιτροπή των ειδικών συζητήθηκε και ο συναγερμός στη Βρετανία μετά τη διαπίστωση ότι φλεγμονές στους πνεύμονες οδηγούν παιδιά στην εντατική. Η ανακοίνωση από το NHS λέει ότι είναι μικρός ο αριθμός αυτός και εξακολουθεί να ισχύει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό. Αυτό που περιγράφεται μοιάζει περισσότερο με τοξικό σοκ ή το σύνδρομο καβασάκι και σε περιπτώσεις υπάρχει και ο κορωνοϊός. Το NHS συνιστά επαγρύπνηση, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τα παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times για πανδημία: 60% περισσότεροι οι θάνατοι από τις επίσημες αναφορές!

Μόσιαλος: Τα ασυμπτωματικά κρούσματα δυσκολεύουν τον έλεγχο της πανδημίας 

Συναγερμός από Βρετανούς γιατρούς: Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού;