Αντιμέτωπες με το απευκταίο σενάριο των αναζωπυρώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία φαινόταν ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο το μεγάλο μολυσματικό μέτωπο του ιού και δρομολογούνταν η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι δύο εστίες της επιδημίας που φούντωσαν το τελευταίο 24ωρο και μάλιστα σε υγειονομικές δομές της Αττικής, προστέθηκαν σε εκείνες που είχαν καταγραφει πρόσφατα ως ενεργές εστίες στις κλειστές δομές του Κρανιδίου και της Μαλακάσας όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλες οι εστίες εχουν πλέον περιχαρακωθεί, ωστόσο στις περιπτώσεις των υγειονομικών δομών – η ψυχιατρική-γηριατρική κλινική «Κασταλία» στα νότια προάστια και η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι– έχει παρέμβει η εισαγγελική αρχή για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις και παραλείψεις.

Η ευαίσθητη καμπύλη των κρουσμάτων

Η εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και σήμερα, αποτυπώνει αυτην την αναζωπύρωση που διαμορφώνει εκ νέου συνθήκες απειλής για τη χώρα.

Είναι ενδεικτικό, ότι το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακη του Πάσχα είχαν καταγραφει 10 κρούσματα. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη αναφέρθηκαν 6 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και 150 στη δομη (ξενοδοχείο) στο Κρανίδι. Προχθές, Τετάρτη, αναφέρθηκαν 7 κρούσματα. Εκείνη την ημέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία, αυτη που γεννούσε ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, Σωτήρης Τσιόδρας, περιέγραφε πως «στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά και της επαγρύπνησής μας για αυτό το νέο ιό, είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών, πληθυσμών αυξημένου κινδύνου».

Μια ημέρα αργότερα η ανησυχία και η επαγρύπνηση είχαν εκφραστεί στην ελληνική πραγματικότητα του κορωνοϊού, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 55, εκ των οποίων τα 28 αφορούσαν την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι.

Τα κρούσματα στις δύο υγειονομικές δομές του λεκανοπεδίου έχουν προκαλέσει ανησυχία αλλά και οργή τόσο στους επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση. Ειναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ενημερωση και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έκαναν λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές» οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει στην χώρα μέχρι σήμερα για τη μείωση της διασποράς.

Όταν μάλιστα οι «ανεύθυνες συμπεριφορές» προέρχονται από ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της υγείας και είναι επιστημονικά υπεύθυνοι για υγειονομικές δομές που φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους, ευάλωτους λόγω ηλικίας και λόγω νοσημάτων, τότε γίνεται αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγουν τα κρούσματα και ο έλεγχος της πανδημίας.

Η περίπτωση των κλινικών σε Περιστέρι-Ελληνικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου «Ταξιάρχαι» όπου νοσηλεύονταν κυρίως νεφροπαθείς, ένας ασθενής υποβλήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε αιμοκάθαρση ενώ φέρεται να είχε πυρετό. Η εμπύρετη κατάσταση ενός αιμοκαθαιρόμενου είναι μία κατάσταση για την οποία εχουν κάνει ασκήσεις επί χάρτου όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού με βάση τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, η εικόνα για την κλινική χθες καθε αλλο παρά ετοιμότητα και σχεδιασμό κατέδειξε. Διαπιστώθηκαν 28 κρούσματα, καθώς και δύο θάνατοι ασθενών.

Τουλάχιστον δύο αςθενείς, μια γυναίκα 90 ετών και ένας άνδρας 86 ετών, διακομίστηκαν για νοσηλεία στο ΝΙΜΤΣ. Ανάμεσα στα κρούσματα περιλαμβάνονται και 11 εργαζόμενοι.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένονται σήμερα αποτελέσματα από αλλα 45 δείγματα. Η κλινική στεγανοποιήθηκε και μπήκε σε καραντίνα και ελέγχονται οι λόγοι για τους οποίους δεν απομονώθηκαν ύποπτα ή ύποπτο περιστατικό με Sars-CoV-2.

Χωρίς θωράκιση αποδείχθηκε και η ψυχιατρική-γηριατρική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό όπου ενας ηλικιωμένος φιλοξενούμενος της κλινικής κατέληξε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Όταν έγινε γνωστό το κρούσμα στην κλινική σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Κινητοποιήθηκαν ο ΕΟΔΥ με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ελέγχθηκαν συνολικά 300 τρόφιμοι καθώς και 130 εργαζόμενοι. Τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται, με τα πρώτα 92 από τους 130 εργαζόμενους να είναι αρνητικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Και για τις δύο κλινικές υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα για πρόληψη μετάδοσης ασθενειών.

Ωστόσο, η διερεύνηση, πιθανόν και η διαπίστωση των ποινικών ευθυνών, δεν μπορεί να αλλάξει τη θλιβερή έκβαση της πορείας του κορωνοϊού και την αύξηση και πάλι των θετικών περιστατικών λοίμωξης Covid-19.

«Ο ιός αυτός, όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε» είπε χαρακτηριστικα ο κ. Τσιόδρας. Και πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε η αναγκαία επαγρύπνηση, αυτη που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

Ειδήσεις σήμερα

Βρήκαν τη «συνταγή» στην Κίνα; – Εμβόλιο προστάτευσε μαϊμούδες από τον νέο κορωνοϊό

Νέα έκρηξη στις ΗΠΑ: Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 3.000 θανάτους σε μία ημέρα

Σε τρεις φάσεις θα ανοίξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια