Ένα ακόμη εγκωμιαστικό άρθρο για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού φιλοξενεί σήμερα ο διεθνής της. Σε εκτενές δημοσίευμα, η Washington Post αναλύει την επιτυχημένη τακτική που ακολούθησε η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν από πολύ νωρίς και στη συμβολή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται στις οικονομικές προκλήσεις που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κατάφερε μέχρι στιγμής να αποφύγει το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που βίωσαν άλλες χώρες.

«Η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη, ένα σύστημα υγείας αποδυναμωμένο από μια δεκαετία λιτότητας και μακρύ ιστορικό ανυπακοής στις κρατικές εντολές. Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στην υφήλιο, υπήρχε ανησυχία στην Αθήνα ότι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν συνδυαστικά να οδηγήσουν σε μια μνημειώδη ανθρώπινη τραγωδία. Ωστόσο, προς έκπληξη πολλών εδώ, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει αποφύγει αυτό το σκοτεινό σενάριο, και αποτελεί πλέον παράδειγμα για το πώς ακόμα και μια ευάλωτη χώρα μπορεί να περιορίσει τον ιό, εάν δράσει γρήγορα και πείσει τον κόσμο να λάβει σοβαρά την απειλή», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας… Και αυτό μας γεμίζει με περηφάνια και μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη» δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, προτού αναφερθεί στα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιτυχία της ελληνικής προσέγγισης: «Ενώ η γειτονική της χώρα στη Μεσόγειο, η Ιταλία, συνεχίζει να ανακοινώνει ημερήσιους απολογισμούς θανάτων που κυμαίνονται στους 500, η Ελλάδα, με 1/6 του πληθυσμού, δεν έχει καταγράψει ποτέ περισσότερους από εννέα θανάτους την ημέρα». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει την άρση των περιορισμών από το πρώτο μισό του Μαΐου, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει» αναφέρει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, καθηγητής Πολιτικής οικονομίας και Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα, έχοντας επίγνωση των δυνητικών προβλημάτων, και «τα καλά αποτελέσματα έδωσαν νέα ελπίδα στον κόσμο».

«Υπό μία έννοια, οι Έλληνες ήταν προετοιμασμένοι για αυτήν την κρίση, έχοντας την εμπειρία μιας δεκαετίας βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Δεν άργησαν πολύ να πειστούν ότι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να ανατρέψει ξανά την κανονικότητά τους», σημειώνει η Washington Post, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις της νέας κρίσης στον παγκόσμιο τουρισμό αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά και την οικονομία της χώρας μας.

Η Ελλάδα επέβαλε κοινωνικούς περιορισμούς σχετικά νωρίς στο πλαίσιο της πορείας του ξεσπάσματος του ιού στη χώρα, σημειώνει το άρθρο: «Έκλεισε τα σχολεία στις 10 Μαρτίου, όταν είχε κάτω από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έβαλε λουκέτο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία και εμπορικά κέντρα στις 13 Μαρτίου, μετά τον πρώτο θάνατο, και επέβαλε εθνικό lockdown στις 23 Μαρτίου, όταν ο απολογισμός των νεκρών είχε φτάσει τους 17»Σε αντιδιαστολή, σημειώνει ο αρθρογράφος, όταν η Ιταλία επέκτεινε το lockdown σε όλη την επικράτειά της στις 10 Μαρτίου, πάνω από 460 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους. Όταν επέβαλε το lockdown της η Ισπανία στις 14 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 190 θάνατοι.

Όπως εξηγεί, ένας από τους λόγους που η Ελλάδα τέθηκε σε επιφυλακή τόσο νωρίς ήταν το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας της χώρας. «Άλλες χώρες, με πολύ καλύτερες υποδομές και καλύτερη αναλογία κλινών ΜΕΘ-πληθυσμού διατήρησαν την ψευδαίσθηση ότι τα συστήματά τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, έτσι καθυστέρησαν [να πάρουν μέτρα]» εξηγεί ο Γιάννης Τούντας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η Έλενα Καραμπατσάκη, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Γεννηματάς επισημαίνει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία άρχισε να εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση του ιού ήδη από τον Γενάρη. Επίσης, μέχρι τα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση είχε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ κατά 50%. Ωστόσο παραμένουν αδυναμίες στο σύστημα υγείας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ γίνεται αναφορά και στις ανησυχίες που παραμένουν για τυχόν έξαρση του ιού σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Γενικά για τους Έλληνες, η απόκριση της χώρας τους στην κρίση έχει φέρει μια αίσθηση περηφάνιας που η χώρα είχε να νιώσει από το 2004, όταν φιλoξένησε του Ολυμπιακούς αγώνες, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Washington Post. To μήνυμα της κυβέρνησης «Μείνετε σπίτι» έχει γίνει αποδεκτό και έχει εφαρμοστεί, με τη βοήθεια διάσημων Ελλήνων που δίνουν συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών και συστήνουν στα εγγόνια να μην πλησιάζουν τον παππού και τη γιαγιά για να μην τους θέσουν σε κίνδυνο.

Ειδική αναφορά κάνει τέλος το δημοσίευμα και στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των ημερών. Όπως αναφέρει το άρθρο τις αναφορές του Τσιόδρα «συμφωνα με δημοσκοπήσεις συντονίζονται κάθε μέρα στις 18.00 για να ακούσουν τα δύο τρίτα των Ελλήνων». «Καθισμένος πίσω από ένα γραφείο σε ένα φωτεινό δωμάτιο, παραθέτει τους αριθμούς και τις τελευταίες ιατρικές συμβουλές. Τις στεγνές αναφορές ακολουθούν συχνά προσωπικές σκέψεις και σχόλια για την ενότητα και τη συμπόνια, που συχνά θυμίζουν [θρησκευτικό] κήρυγμα. Η ανθρωπιά τους συγκινεί πολλούς Έλληνες», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητικά και τα 177 τεστ στο Κρανίδι

Δύο «στρατόπεδα» για το άνοιγμα των σχολείων: Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν οι ειδικοί

Με μάσκες η σταδιακή άρση των μέτρων: Πού και πώς θα φοριούνται και κατά πόσο προστατεύουν

Ερευνητές του ΜΙΤ εντόπισαν τα κύτταρα που στοχεύει ο νέος κορωνοϊός