H σκανδιναβική χώρα πληρώνει το τίμημα της «ανοσίας της αγέλης» θρηνώντας θύματα του Covid- 19.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σουηδία ανέρχονται, μέχρι στιγμής, σε 1.033 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11.445.

Σ’ ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 114 άτομα ενώ 915 άνθρωποι νοσηλεύονται ή έχουν βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το ποσοστό θνητότητας στη χώρα είναι 9,03%Το 27% των ασθενών με κορωνοϊό αναρρώνουν ενώ το 73% υποκύπτουν.

Light μέτρα περιορισμού σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τους «γείτονές» της, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, η Σουηδία προτίμησε να ακολουθήσει μία χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν έχει επιβάλει «lockdown», περιοριζόμενη σε «light» μέτρα περιορισμού.

Τα πιο αυστηρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η χώρα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και των επισκέψεων σε γηροκομεία.

Από την άλλη, η Φινλανδία που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Σουηδίας, έχει έως σήμερα 64 θανάτους και έχει κλείσει προ πολλού εστιατόρια και σχολεία.

Δυσφορία επιστημόνων για την στρατηγική της κυβέρνησης

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 22 γιατροί, ιολόγοι, ερευνητές των κορυφαίων νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν τη δυσφορία τους για την «αποτυχημένη» στρατηγική της κυβέρνησης, ζητώντας άμεση και ριζική αλλαγή πλεύσης. Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ομάδα επιστημόνων, τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν το τέλος των πασχαλινών διακοπών, μεταξύ 7-9 Απριλίου δηλαδή, «10,2 άνθρωποι ανά εκατομμύριο πληθυσμού πέθαιναν κάθε μέρα στη Σουηδία.

Στην Ιταλία το αντίστοιχο νούμερο ήταν 9,7, στη Δανία ήταν 2,9, στη Νορβηγία 2 και στη Φινλανδία 0,9».

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Πυροσβέστες λένε «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Σωτηρία»

Πάτρα: Διασωληνωμένος 15χρονος σε σοβαρή κατάσταση με συμπτώματα κορωνοϊού