Το μήνυμα ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση» έστειλε την Πέμπτη ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χένρι Κλούγκε τονίζοντας ότι αυτή είναι η ώρα για να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν οι συλλογικές προσπάθειες προς την καταστολή του κορωνοϊού.

Όπως σημείωσε η γνώση που αποκτείται για τον ιό και ορισμένα θετικά δείγματα από ορισμένες χώρες δεν αποτελούν ακόμα νίκη.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο στον μαραθώνιο και η πρόοδος που έχουμε κάνει στην μάχη με τον κορωνοϊό είναι πολύ εύθραυστη. Το να σκεφτόμαστε ότι πλησιάζουμε στο τέλος θα ήταν επικίνδυνο. Ο ιός δεν αφήνει περιθώρια για λάθη ή εφησυχασμό. Κάθε αλλαγή στην στρατηγική της “απάντησής” μας, κάθε χαλάρωση του καθεστώτος lockdown ή στα μέτρα κοινωνικής απόστασης απαιτούν πολύ προσεκτική εξέτάση» είπε χαρακτηριστικά ο Κλούγκε.

Το στέλεχος του ΠΟΥ κάνοντας έναν απολογισμό είπε ότι στην Ευρώπη καταγράφονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού όλου του κόσμου προσθέτοντας ότι επτά στις δέκα χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό είναι στη Γηραιά Ήπειρο.

Συνολικά ο αριθμός των επιβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 687.236 και οι θάνατοι 52.824.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ιταλία και την Ισπανία είπε ότι «ο καθημερινός αριθμός θυμάτων σταθεροποιείται» ενώ για τη Γερμανία είπε ότι υπάρχει μείωση 10 ημέρες μετά την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. «Επιπλέον πρόοδος παρατηρείται στην Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία» πρόσθεσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εμφανίστηκε, παράλληλα, ανήσυχος για την κατάσταση στην Τουρκία και τη σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Μιλώντας για το προφίλ των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό ο Κλούγκε είπε ότι «κρούσματα καταγράφονται σε όλες τις ηλικίες αλλά αναλογικά τα λιγότερα σημειώνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Το βάρος των σοβαρότερων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, κυρίως άνδρες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Αν και η πλειοψηφία των κρουσμάτων παραμένει ήπια, περίπου 40% καταλήγει σε νοσοκομείο και για το 5% απαιτείται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τους νεκρούς τα 2/3 ήταν άνδρες και το 95% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι περισσότεροι είχαν ένα ή συνδυασμό υποκείμενων νοσημάτων (66% είχαν προβλήματα με την καρδιά τους, 29% ήταν διαβητικοί και 21% είχαν πάθηση στα νεφρά τους» κατέληξε όσον αφορά τον «χάρτη» των θυμάτων ο κ. Κλούγκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη

Σε σταθερή κατάσταση ο Μπόρις Τζόνσον – Απεγνωσμένη η Κάρι Σίμοντς