*Γεωργία Σαδανά

Δραστική επέκταση στο δίχτυ προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία με νέο πακέτο μέτρων μελετά το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας αποκρυσταλλώσει μια πρώτη εικόνα από το πλήγμα που επέφεραν σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού. Την πραγματική έκταση, άλλωστε, της επίδρασης της πανδημίας στην αγορά αντανακλούν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με βάση τα οποία 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για το προσωπικό τους, γεγονός που δημιουργεί ευθείες, αλλά και παράπλευρες απώλειες τόσο στα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.

15δις το πρώτο κύμα

Με αυτά τα δεδομένα, παράθυρο για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων άνοιξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας ότι «εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου» και προσδιόρισε το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στα περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου.

Συνολικά, το πρώτο πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανέρχεται έως τώρα στα 15 δισ ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αποτελεί ένα μίγμα δράσεων που αποτελείται τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας μαζί με τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας.

Από το πρώτο πακέτο, στα 4,7 δις ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται ευεργετικές ρυθμίσεις υπέρ των κλειστών και ανοικτών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, με αιχμή του δόρατος το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στους μισθωτούς εντός Απριλίου, εφόσον απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού.

Κοντά στα 800 ευρώ οι επιστήμονες

Εκτός από τη διεύρυνση των ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα ευεργετηθούν από το μέτρο μέσω της στήριξης των εργαζομένων τους, κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες να τύχουν υπαγωγής στο ίδιο καθεστώς και μέλη έξι επιστημονικών κλάδων της χώρας (δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, ψυχίατροι και λοιπό ιατρικό προσωπικό, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτές και ερευνητές) αντί της αρχικής πρόβλεψης για διάθεση voucher 600 ευρώ, μέσω της κατάρτισης σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων.

Πολύ περισσότερο, όταν το επίδομα των 800 ευρώ σε μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό αποτελεί έναν άξονα ενός ευρύτερου προγράμματος προστασίας, στο οποίο εντάσσονται η αναστολή καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών, η αναστολή καταβολής για 3 μήνες των δόσεων του τραπεζικού δανείου, αλλά και η δυνατότητα καταβολής του 60% του ενοικίου πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα παραμένει σε αναστολή η σύμβαση των εργαζομένων καλύπτεται από το κράτος στο ύψος των αποδοχών που προβλέπονται από την τρέχουσα σύμβαση.

«Σοκ» παρά την τρύπα

Η διεύρυνση της βεντάλιας προστασίας της πραγματικής οικονομίας με νέα δέσμη ευνοϊκών μέτρων δεν φαίνεται να προσκρούει στο γεγονός ότι στα 4 με 5 δις ευρώ το μήνα υπολογίζεται η δημοσιονομική τρύπα που επέφερε το «πάγωμα» της πλειοψηφίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον», όπως υπογράμμισε χθες ο κ. Πέτσας. Η σκιά, ωστόσο, μιας δυνητικής ύφεσης μετά το πέρας της πανδημίας κινητοποιεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, στην κατεύθυνση συντήρησης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε αυτή να μην καταρρεύσει, όταν η πανδημία θα εκλείψει. Το κυβερνητικό σχέδιο για ένα «σοκ ρευστότητας» με δυναμικά μέτρα περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε θα αξιοποιηθούν για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «να στήσουμε τον εγγυοδοτικό μηχανισμό που θα μπορέσει να διαθέσει δάνεια μέσω τραπεζικού συστήματος πολλών δισεκατομμυρίων, ώστε μόλις ανοίξει η οικονομία να βγούμε αμέσως και να προκαλέσουμε ένα σοκ ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αν αυτό έχει ως δεδομένο ότι η κρίση θα είναι χρονικά διαχειρίσιμη».

Νέα δέσμη για ελεύθερους επαγγελματίες

Σε πτυχές του νέου πακέτου που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία από τον κορονοϊό. «Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης. Επιπρόσθετα, σχέδιο ώστε να καταβάλλονται πλήρεις αποδοχές σε όσους εργάζονται από το σπίτι με αναστολή σύμβασης φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών απέναντι στα σενάρια περικοπής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας πως «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Ικαρία: Με αεροδιακομιδή ήρθε στην Αθήνα ο γιος του επιχειρηματία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποια είναι η εικόνα σήμερα στις παραλίες – Ποιοι πειθαρχούν και ποιοι όχι

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.143 παραβάσεις και 9 συλλήψεις σε μία μερα