Ακούγεται συνεχώς: Αποφύγετε τις επαφές στους καιρούς του κορωνοϊού. Αλλά μερικοί φαίνεται να μην λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις σοβαρά και συναντιούνται σε λεγόμενα «πάρτι κορωνοϊού». Αρχές και πολιτικοί επισημαίνουν τις συνέπειες.

Επειδή πολίτες συναντώνται στα «πάρτι κορωνοϊού» παρά τους αυστηρούς κανόνες και τις πολλές προειδοποιήσεις, η αστυνομία στη Βαυαρία θα επεμβαίνει με πιο απόλυτο τρόπο. «Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να γίνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) σήμερα στο Μόναχο. Εκείνοι που σκόπιμα αγνοούν αυτές τις μέρες τις κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και όλους τους άλλους. Αυτή είναι μια πραγματική απειλή και η αστυνομία έπρεπε να αντιδράσει αμέσως και να αναλάβει δράση», τόνισε ο Ζέντερ.

«Στη Νυρεμβέργη και στο Σβάμπαχ για παράδειγμα, η αστυνομία σταμάτησε αυτά τα πάρτι. Περίπου εκατό νέοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε ένα πάρκο της Νυρεμβέργης για να διασκεδάσουν και έθεσαν μάλιστα σε λειτουργία με γεννήτριες ένα ηχοσύστημα και φωτορυθμικά», ανέφερε η βαυαρική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, 50 νέοι συναντήθηκαν σε ένα πάρκο για σκέιτ στο Σβάμπαχ και διασκέδαζαν δυνατά με ένα ηχοσύστημα. Προφανώς είχαν κανονίσει να συναντηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τη Δευτέρα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου να μην προσκαλούνται φίλοι σε σπίτια ή να μην πηγαίνουν οι πολίτες σε εκδηλώσεις. Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λαρς Σάαντε δήλωσε στο Βερολίνο ότι «αυτό δεν θα είναι λογικό στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το λέω αυτό διοργανώνονται ήδη τα αποκαλούμενα πάρτι κορωνοϊού όταν κλείνουν τα κλαμπ» και έκανε έκκληση στους πολίτες: «Παρακαλώ μην το κάνετε αυτό, μένετε μέσα στο σπίτι και περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνική σας ζωή» .

Λόγω του κορωνοϊού, οι δημόσιες εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται παντού σε όλη τη Βαυαρία μέχρι και τις 19 Απριλίου. Η κυβέρνηση του κρατιδίου έλαβε αυτήν την απόφαση την Δευτέρα ώστε να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση του ιού.