Για την υλοποίηση του… μίνι λίφτινγκ που θα υλοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, αρχής γενομένης σε εκείνα της Αττικής, ο υπουργός Υγείας ζητεί την τεχνογνωσία των ειδικών και βασίζεται πολύ στο «άφθαρτο» υλικό της νέας γενιάς επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας αύριο, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας θα συναντηθεί στην Αριστοτέλους με τους Πρυτάνεις των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας καθώς και με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κ. Γιώργο Στασινό, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυνε.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση μελετών από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σχετικά με έξυπνες λύσεις και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ. Το ότι οι χώροι θα είναι σε λειτουργία και θα φιλοξενούν ασθενείς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υφίστανται τις παρεμβάσεις των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και λοιπών επιστημόνων, αποτελεί μια άλλη μεγάλη πρόκληση, εκτός από το χαμηλό κόστος, για τους ενδιαφερόμενους.

Όπως έχει περιγράψει ο υπουργός Υγείας, οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται σταδιακά. Ζητούμενο είναι αφενός η αισθητική και ουσιαστική αναβάθμιση των κτηρίων και αφετέρου η εξυπηρέτηση των πολιτών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Από τις τουαλέτες μέχρι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και από τα χειρουργεία μέχρι τις ΜΕΘ, από τη μόνωση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μέχρι τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, τα νοσοκομεία θα αλλάξουν και θα ανανεωθούν.

Για το φιλόδοξο αυτό λίφτινγκ του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει την κρατική ή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά βασίζεται κυρίως σε δωρητές και ευεργέτες -οι οποίοι έχουν αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία σημαντικοί αιμοδότες του ΕΣΥ. Έχουν για παράδειγμα βρεθεί τα χρήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για την ανακαίνιση των τουαλετών στα νοσοκομεία της Αττικής. Έχουν καταγραφεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του λεκανοπεδίου οι τουαλέτες των νοσοκομείων αλλά και εκτιμηθεί το κόστος για την αναβάθμισή τους. Πρόκειται για περίπου 1.000 τουαλέτες, με το κόστος των έργων ανανέωσης και βελτίωσης τους να εκτιμάται σε περίπου 900.000 ευρώ.

Ανάλογο μικρό λίφτινγκ θα επιχειρηθεί και σε ένα άλλο σημείο του ΕΣΥ, από τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά για τους νοσηλευόμενους: στα κλινοσκεπάσματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο υλικό σε όλο το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ και η αντικατάστασή τους έχει δρομολογηθεί, με φιλόδοξο στόχο να αποτυπωθεί και στις νοσηλείες μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειωτέον, ότι σε ό,τι αφορά τα κλινοσκεπάσματα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αμείωτο ρυθμό δωρεές πολιτών, φορέων και άλλων για την αντικατάστασή τους. Τα κλινοσκεπάσματα, οι κουρτίνες όπως και τα σερβίτσια φαγητού για τους ασθενείς αποτελούν από τα πιο μελανά σημεία των νοσοκομείων, καθώς είναι παλαιά, φθαρμένα και ελλιπή, ενώ η αντικατάστασή τους ευλόγως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, με δεδομένο τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε φάρμακα ή υγειονομικό υλικό.

Πλέον αλλάζει η οπτική και για αυτά τα δύσκολα σημεία των νοσοκομείων, μετά τις προτεραιότητες που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παράλληλα βεβαίως και με την αντιμετώπιση μείζονων θεμάτων όπως η εξασφάλιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού, μέσα από την ενεργοποίηση σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Την ευθύνη για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα έχουν οι διοικητές των νοσοκομείων, οι τοποθετούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ετοιμάζονται ήδη να παρουσιάσουν τη στοχοθεσία τους και το πλάνο υλοποίησης της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στους επικεφαλής των ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.