Αύξηση στις νέες διαγνώσεις καρκίνων του πεπτικού συστήματος καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, με τη συχνότητα εμφάνισης τους να μεγαλώνει περισσότερο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των συγκεκριμένων τύπων καρκίνων είναι μονόδρομος για τον περιορισμό της επίπτωσης τους. Ωστόσο, παρά το φορτίο της νόσου, οι επιστημονικές εξελίξεις στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά τον στόχο της επιβίωσης των ασθενών.

Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με τίτλο «Γνωρίζουμε τους καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στην Αθήνα).
Διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας μίλησαν στην ημερίδα σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, αλλά και για θέματα ποιότητας ζωής των ασθενών.

Γνωρίζοντας τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος

Μιλώντας για την πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, κ. Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κ. Θεόδωρος Εμμανουήλ, και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κυρία Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι Καθηγητές Ογκολογίας, κ. Μιχάλης Καραμούζης και κ. Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας, κυρία Μαρία Τόλια και ο Παθολογοανατόμος κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Όπως ανέφεραν, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς.

Τον σημαντικό ρόλο των ογκολογικών συμβουλίων, λόγω της πολυπλοκότητας και των ιδιαιτεροτήτων που συχνά εμφανίζει η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, υπογράμμισαν ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμη την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για πολλές περιπτώσεις, καθώς οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες βελτιώνουν τις εκβάσεις για τους ασθενείς και μειώνουν τους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος, για την αντιμετώπιση των οποίων μίλησαν οι Καθηγητές Χειρουργικής, κκ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και Ιωάννης Χατζάρας αντίστοιχα. Επιπλέον ο συνδυασμός με συστημική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, αποτελεί κατά περίπτωση, επιλογή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Οι ελλείψεις της ανακουφιστικής φροντίδας 

Η ημερίδα της ΕΛΛΟΚ ανέδειξε την ανάγκη εστίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνους του πεπτικού συστήματος, η οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της νόσου σε σωματικό, ψυχολογικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, κ. Γιάννη Γκιουλμπασάνη.

Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει καταλυτικό ρόλο και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, με τη Γεν. Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, κυρία Κατερίνα Τσιρογιάννη και τον Πρόεδρο του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου να τονίζουν την άμεση ανάγκη στελέχωσης και εξοπλισμού των ιατρείων πόνου και των κέντρων παροχής ανακουφιστικής φροντίδας σε όλη την Ελλάδα.

Οι ασθενείς με καρκίνο πεπτικού συστήματος μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους, μέσα από τη συνεργασία εργοδοσίας- εργαζόμενου για τον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πλάνου επιστροφής, για το οποίο μίλησε η ειδική ιατρός εργασίας κυρία Ιωάννα Παπά. Οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ασθενών, για τις οποίες μίλησε ο Κλινικός Διαιτολόγος κ. Δημήτρης Πέτσιος, ιδίως κατά την περίοδο των θεραπειών μπορούν να καλυφθούν αποτελεσματικά με την υποστήριξη των ειδικών διατροφολόγων.
Στο κλείσιμο της ημερίδας ο γνωστός Σεφ Ηλίας Μαμαλάκης  μοιράστηκε συνταγές κατάλληλα διαμορφωμένες για ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, από το βιβλίο που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία των ογκολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, με στόχο την υποστήριξη των συγκεκριμένων ασθενών.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών – μελών της ΕΛΛΟΚ από όλη την Ελλάδα. Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των: Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ, Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – ΕΓΕ, Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ, Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος – ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, θνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος – ΕΣΝΕ.