Sponsored Content 


Απασχολώντας περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 55 παραγωγικές μονάδες τις οποίες διαχειρίζονται 27 επιχειρήσεις, με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο κλάδος της βιομηχανίας φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους επιχειρηματικούς τομείς που εξασφαλίζουν κοινωνική ευημερία και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες στον κλάδο του φαρμάκου έχουν αποδείξει ότι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Κατάφεραν αφενός να επιβιώσουν, αφετέρου να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό για την έξοδο της χώρας από την στενωπό των μνημονίων, όταν την ίδια στιγμή εξασφάλισαν για τους Έλληνες πολίτες ιδιαίτερα σημαντικές θεραπείες κατά την υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού.

Παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις και την εκτεταμένη φορολογία, η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου επιδεικνύει διαχρονικά μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, η οποία την τοποθετεί μεταξύ των πρωτοπόρων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ των δυναμικότερων βιομηχανιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, για την επόμενη πενταετία έχουν σχεδιαστεί περί το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε επενδύσεις για παραγωγικές υποδομές αλλά και σε Έρευνα & Ανάπτυξη, αυξάνοντας κατά πολύ την συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ που σήμερα εκτιμάται στα περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Το αποτύπωμα της DEMO

Ένα από τα πλέον δυναμικά παραδείγματα σταθερά αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, αποτελεί η φαρμακοβιομηχανία DEMO, η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο των προμηθειών νοσοκομειακών φαρμάκων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκαίων θεραπειών για τους Έλληνες πολίτες, αναπτύσσοντας παράλληλα και μια ιδιαίτερα ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα
Η συγκεκριμένη βιομηχανία συμβάλλει ενεργά στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών, τονώνοντας το εξωστρεφές αποτύπωμα της συνολικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που εκτιμάται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενέσιμων θεραπειών, με σύγχρονες εγκαταστάσεις 66.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν 4 παραγωγικές μονάδες, 25 γραμμές παραγωγής καθώς και εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου.

Η DEMO απασχολεί σήμερα πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη και είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών. Η εταιρεία έχει ευρεία δραστηριότητα διεθνώς εξάγοντας πάνω από το 85% της παραγωγής της, ενώ είναι αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σήμερα η DEMO υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιο-ομοειδών φαρμάκων.

Το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα αποτελεί μια επιχειρηματική δράση, ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισ.  ευρώ στην ολοκλήρωσή της. Παράλληλα αποτελεί και δυναμική κίνηση στον τομέα της απασχόλησης, καθώς οι άμεσες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί φτάνουν τις 900 σε βάθος δεκαετίας, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας εκτιμώνται στις 800 ανά έτος κατά τη διάρκεια της κατασκευής και τις 3.700 κατά τη λειτουργία.

Η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη ήδη συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη καθώς δημιουργήθηκε  για να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας. Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της βιομηχανίας, στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με την ανάπτυξη παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια, μειώνοντας την εξάρτησή της από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της υγείας.

Επίσης η DEMO αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία, που θεμελιώνει τον κλάδο της βιοτεχνολογικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής.