Το υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 18 παιδιά πέθαναν αφού τους χορηγήθηκε ένα φαρμακευτικό σιρόπι της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Marion Biotech Pvt Ltd.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πέθαναν τα 18 από τα 21 παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το σιρόπι Doc-1 Max επειδή εμφάνιζαν οξεία αναπνευστικά προβλήματα. Στον ιστότοπο της εταιρείας το σιρόπι αυτό αναφέρεται ως θεραπευτικό σκεύασμα για τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Μια παρτίδα του σιροπιού περιείχε την ουσία αιθυλενογλυκόλη που είναι τοξική, σύμφωνα με το υπουργείο. Το σιρόπι είχε εισαχθεί στο Ουζμπεκιστάν από την εταιρεία Quramax Medical LLC.

Το σιρόπι δόθηκε στα παιδιά στο σπίτι τους, χωρίς ιατρική συνταγή, είτε από τους γονείς τους ή κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιών, σε δόσεις μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων για τις ηλικίες αυτές.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν όλα ή κάποια από τα παιδιά κατανάλωσαν σιρόπι από την ύποπτη παρτίδα ή αν έλαβαν δόση υψηλότερη της κανονικής ή και τα δύο. Μια πηγή στην κυβέρνηση της Ινδίας είπε ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας εξετάζει το θέμα.

Την Τρίτη στην Ινδία ξεκίνησαν επιθεωρήσεις σε ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλη τη χώρα ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα υψηλά πρότυπα παρασκευής των φαρμάκων.

Στις αρχές του φθινοπώρου, στην Γκάμπια, τουλάχιστον 70 παιδιά πέθαναν αφού τους χορηγήθηκαν σιρόπια της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Maiden Pharmaceuticals Ltd, σύμφωνα με τις αρχές της αφρικανικής χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδίας και η εταιρεία διαψεύδουν ότι ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία για τους θανάτους.

Στο Ουζμπεκιστάν, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι απέλυσε επτά υπαλλήλους επειδή επέδειξαν «αμέλεια», αφού δεν ανέλυσαν εγκαίρως τους θανάτους των παιδιών και δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές σε κάποιους «ειδικούς», χωρίς να διευκρινίσει τι ρόλο έπαιξαν αυτοί οι «ειδικοί».

Οι αρχές απέσυραν επίσης τα χάπια και τα σιρόπια Doc-1 Max από όλα τα φαρμακεία.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπληρώματα διατροφής για τη σεξουαλική λειτουργία – Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα της Covid στην Κίνα – Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Ημερήσιο ρεκόρ με 415 νεκρούς λόγω Covid-19