Τρία νέα κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων καταγράφηκαν την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 72.

Ειδικότερα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 72 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Όλα τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.256 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 44 διαφορετικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, η ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός γιατρός: Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι εγγραφές των πολιτών

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Ποιοι, πότε και πώς πρέπει να τα κάνουν – Όσα πρέπει να ξέρουμε σε 10 ερωταπαντήσεις

Μερικοί ασθενείς με μακρά Covid-19 εμφανίζουν ίχνη αυτοάνοσης νόσου έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη