Αγωνία επικρατεί για τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα να είναι σταθερά υψηλά, ενώ σε δύο περιοχές έχουν ανασταλεί οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται διαρκώς, ενώ ανησυχητική είναι η εικόνα και στις ΜΕΘ. Εννέα στους 10 ασθενείς, η συντριπτική πλειονότητα δηαλδή, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολιαστοι.

Τα βλέμματα στρέφονται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε  περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς την Πέλλα, την Πιερία, την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την Ηλεία, τη Δυτική Αττική έχει εμβολιαστεί κάτω από το 50% του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα 13 έως 19 Οκτωβρίου στη Δράμα τη Λάρισα, την Ημαθία την Ξάνθη και την Πιερία καταγράφηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι δείκτες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αποτυπώνονται και στο Εθνικό συστημα υγειας. Το 93,7 % φτάνει η πληρότητα σε ΜΕΘ στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας, στο 77,6% στη Θεσσαλία, και 94,5% στη Στερεά Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι η αύξηση των εμβολιασμών ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσιας, που θα είναι το εισιτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την Ημαθία όπου αποφασίστηκε λόγω του επβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η ίδια απόφαση ελήφθη και στην Πιερία.

Σύμφωνα με το seleo.gr, σε κοινή αποφαση για αναστολή των παρελάσεων, κατέληξαν οι αρμόδιοι φορείς της Πιερίας, καθώς η αυξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με το χαμηλο ποσοστό εμβολιασμού δεν αφήνουν περιθώρια για μαζικές εκδηλώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Στα 2.098 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – 365 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι