«Σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τον Αύγουστο»… Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για τη ραγδαία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης αφού ο ιός, όπως παρατηρεί, δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση  δείχνει, ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι  και οι διασκεδάσεις» είπε εξηγώντας πως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά.

«Υπήρχε πραγματικά μεγάλη ανακούφιση όταν τις προηγούμενες εβδομάδες μπορούσαμε να μιλάμε με αισιοδοξία, για καλά νέα. Τώρα δεν μπορούμε πια, βλέπουμε τα νούμερα να αυξάνουν», ανέφερε η ειδικός.

Πάνω από τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

«Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε θα έχουμε πολύ περισσότερα» υπογράμμισε η κ.Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου προέβη σε μια χοντρική εκτίμηση  πως εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως παρατήρησε η κ. Παπαευαγγέλου, τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και υπήρχε το τρίτο κύμα, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε 2 μόλις εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπαευαγγέλου εκτιμά πως για το παραπάνω δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και κάνει λόγο για συνδυασμό πραγμάτων.