Στα τελευταία στοιχεία που αφορούν την πανδημία και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον EMA, για την είσοδο των τουριστών -και όχι μόνο – στη χώρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του ανακοίνωσε και επισήμως τις αλλαγές στα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, μεταξύ των οποίων η μεταφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα, η μουσική σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους στην εστίαση και η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των φροντιστηρίων και των σχολών χορού.

Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σαφής, με συνολικά 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα και ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κάτω από 1.000 κατά μέσο όρο.

Με τα νούμερα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχαμε στις αρχές του έτους. Στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη, αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη. Κατά μέσο όρο γίνονται 40.000 τεστ την ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,3«Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά» τόνισε.

Παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Σημαντική είναι η μείωση των νοσηλευομένων που φτάνουν στους 1.700 αλλά και πτώση του αριθμού των νεκρών που είναι 28 κατά μέσο όρο. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ίσως είναι μικρότερους από 200.

Από τους διασωληνωμένους η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Στους άνω των 65 ετών, το 92% όσων χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, όπως και το 98% όσων έχασαν τη ζωή τους «δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους».

Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

H επιτροπή έχει μελετήσει και δρομολογήσει μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, όπως:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
  • Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.
  • Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια. Θα χρησιμοποιεί αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι αλλάζει από αύριο και σε ποιες δραστηριότητες ανακοίνωσε η ΧαρδαλιάςΟ υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Τα δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται σταθερά. Γι’ αυτό επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω απελευθέρωση των μέτρων. Ανακοινώνουμε:

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, από 6 το πρωί: 

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

-Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Στο πρώτο παράπτωμα θα ισχύει 5.000 ευρώ πρόστιμο και στο δεύτερο παράπτωμα 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας

-Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους

-Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.

Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:

-Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες

-Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

-Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας

-Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός – Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη στην Ελλάδα: «Είναι μεταδοτική, μοιάζει με τη βρετανική», λέει ειδικός