Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τα λύματα για την περίοδο 22 με 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στη χώρα σε αστικά λύματα, η Κρήτη είναι η περιοχή που έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 έχει ως εξής:

-Αττική – 3%

-Θεσσαλονίκη +10%

-Λάρισα +66%

-Βόλος +218%

-Ηράκλειο +199%

-Χανιά +154%

-Ρέθυμνο +337%

-Άγιος Νικόλαος +2%

-Πάτρα +15%

Την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιικό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Σημειώνεται δε, ότι οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών.

O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα θεραπείας με πλάσμα αίματος αναρρωσάντων

Κορωνοϊός – Δημόπουλος: Όλα όσα συζητούνται είναι ημίμετρα – Τι είπε για lockdown και νοσοκομεία

Καρνέσης (ΘΕΜΑ 104,6): Είμαστε στο πικ της έξαρσης κρουσμάτων