Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό άλλων εννέα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με το ξέσπασμα να εξαπλώνεται πλέον στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ανόι, όπου μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος συμμετέχουν στο 13ο συνέδριο του.

Τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ένα στο Ανόι και άλλα οκτώ στις επαρχίες Χάι Φονγκ, Χάι Ντουόνγκ, Κουάνγκ Νιν και Μπακ Νιν, αυξάνουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων σε 1.651 στην ασιατική χώρα, που έχει καταγράψει 35 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το ένα από τα δύο πρώτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είχε έρθει σε επαφή με πρόσωπο που διαγνώστηκε στην Ιαπωνία πως έχει μολυνθεί από το ακόμη πιο μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία. Το υπουργείο σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση της γενετικής ακολουθίας για να εξακριβωθεί εάν και στις νέες περιπτώσεις οι ασθενείς μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κρούσμα στο Ανόι συνδέεται με πρόσωπο που εργάζεται σε αεροδρόμιο στην επαρχία Κουάνγκ Νιν και ανακοινώθηκε ότι μολύνθηκε όπως 83 άλλοι χθες Πέμπτη. Επρόκειτο για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα στο Βιετνάμ έπειτα από 55 ημέρες — και ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχές στο Ανόι τόνισαν ότι θα αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών, σημειώνοντας ότι μπορούν να γίνονται 10.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ο επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προειδοποίησε πως πρέπει να γίνει προετοιμασία για ένα σενάριο που προβλέπει μέχρι και 30.000 κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας εισηγείται αναστολή των διεθνών πτήσεων και απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων ενόψει του σεληνιακού νέου έτους, που απέχει δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν τρία νοσοκομεία εκστρατείας στην επαρχία Χάι Ντουόνγκ, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των μονάδων αυτών.

Ο πρωθυπουργός Νγκουέν Σουάν Φουκ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και υποσχέθηκε ότι θα αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο περιθώριο του 13ου συνεδρίου του ΚΚ Βιετνάμ χθες.

Με φόντο την εξαιρετική πορεία της βιετναμικής οικονομίας, εν μέρει εξαιτίας του ότι μπόρεσε να ελέγξει την πανδημία του νέου κορωνοϊού, το συνέδριο θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της χώρας και θα χαράξει την πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη 5ετία και πέραν αυτής.