Μπορεί οι αριθμοί με τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας να μας σοκάρουν, δεν μπορούμε όμως ούτε να διανοηθούμε όσα ζουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης με την πανδημία. Σήμερα το πρωί ο Νικόλαος Καπράβελος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, του νοσοκομείου που σηκώνει τεράστιο βάρος στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μία συγκλονιστική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, περιγράφοντας όσα ζει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του καθημερινά. Ενδεικτικό ότι καθυστέρησε να βγει στη σύνδεση γιατί ξεψύχησε ένας άνθρωπος από κορωνοϊό… «Πριν λιγη ώρα χάσαμε ασθενή…» είπε.

Τα όσα είπε στην κάμερα, φανερά κουρασμένος από όσα βιώνει, συγκλονίζουν: «Οι τελευταίοι που θα πέσουμε είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι. Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο μας, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; Εχουμε 200 κλίνες στη διάθεση μιας νόσου, αυτό δεν εχει ξαναγίνει ποτέ! 200 δίνουν μάχη ζωής».

Σε εκείνη τη φάση ερωτήθηκε και για όσους θέλουν να κάνουν πορεία στο Πολυτεχνείο και αναφώνησε: «Ελεος! Ελεος! Είμαι φανατικός του ιστορικου γεγονότος αλλά μην το συγχέετε με την κατάσταση που ζούμε τώρα».

Και συνέχισε: «Διασωληνώνουμε νέους! Αυτή την ώρα στη μονάδα μου δίνει τη μάχη για τη ζωή  ένας 35χρονος. Χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, έχει βαρύτατη πνευμονία… Χθες το βράδυ μεταφέραμε ασθενή που ήταν καλυτερα για να βάλουμε έναν 54χρονο βαρύτατα διασωληνωμένο. Ειμαστε πια υπό το κέντρο επιχειρήσεων, δεν είμαστε νοσοκομείο, δεν κοιμόμαστε. Χωρίς ρεπό σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η στιγμή που λέμε σε κάποιον ότι θα διασωληνωθεί. Και οι συγγενείς που είναι από πίσω… Είναι μανάδες, πατεράδες που διασωληνώνονται τα παιδιά τους» πρόσθεσε.

Τέλος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους: «Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε είναι η απομόνωση, τα μέτρα. Αργήσαμε να τα παρουμε εμείς και το πληρώνουμε στη Θεσσαλονίκη».

Ειδήσεις σήμερα

Η ΕΕ διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων από τη Moderna – Πόσο θα κοστίσουν